marți, mai 24, 2022

Potrivit specialiștilor, valoarea normală a tensiunii arteriale este mai mică de 120/80 mmHg. În cazul în care tensiunea arteriala depășește valoarea de 140/90 mmHg, fluxul sangvin exercită o presiune ridicată. Punând astfel în pericol țesuturile sensibile și deteriorând vasele de sânge.

Ce se întâmplă dacă ai o tensiune arterială peste 120. Riscul e IMENS

Așa cum majoritatea oamenilor știu, tensiunea arterială mare este principala cauză a unui accident vascular cerebral, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Astfel că, o tensiune arterială peste 120 crește riscul de AVC.

Te-ar mai interesa: Motivul nebănuit care te face să te îngrași. Iată ...

Fiindcă tensiunea arterială mare poate crește de două sau chiar patru ori riscul de accident vascular cerebral, trebuie ținută sub control cu orice preț. Obiectul tău trebuie să fie următorul: să menții teniunea arterială sub 120 (maximă) cu 80 (minimă). De aceea, trebuie să reduci sarea din dietă la cel mult 1.500 de miligrame pe zi (care înseamnă o jumătate de linguriță), să stai departe de mâncărurile bogate în colesterol, să mănânci patru-cinci căni de fructe și legume zilnic și câteva porții de cereale integrale, să faci mai multă mișcare (cel puțin 30 de minute de activitate în fiecare zi), să renunți la fumat și, dacă este necesar, să iei medicamente pentru tensiune.

Te-ar mai interesa: Simptomele bolii Crohn: semnele de pe piele care p...


Factorii de risc în accidentul vascular cerebral

Factori legați de stilul de viață – obezitate, sedentarism, consum excesiv de alcool; factori medicali – hipertensiune arterială, fumat sau fumat pasiv, colesterol crescut, diabet, apnee obstructivă de somn, boli cardiovasculare, istoric familial de AVC, infarct de miocard (IMA) sau accident AIT, infecția cu COVID-19; alți factori asociați – vârsta pest 55 de ani, genul (bărbații au un risc mai crescut decât femeile) și hormonii (administrarea de pilule contraceptive sau utilizarea terapiilor hormonale cu estrogen).

Te-ar mai interesa: Părintele Calistrat: „Acestea sunt semnele bolii m...

Accidentul vascular cerebral se poate preveni?

Obezitatea, dar și complicațiile legate de aceasta (diabet, hipertensiune), cresc șansele de a face AVC. În cazul în care ești o persoană supraponderală, încearcă să slăbești cel puțin cinci kilograme. Mai mult, este nevoie să faci mai multă mișcare: mers pe jos, alergat, aerobic, volei, tenis.

Pe de altă parte, dacă obișnuiești să bei cantități mari de alcool zilnic, află că trebuie să renunți la acest obicei. Încearcă să consumi alcool cu moderație, pentru a preveni accidentul vascular cerebral. Alege să bei un singur pahar de vin pe zi, în special de vin roșu, deoarece este o sursă nemaipomenită de resveratrol, un factor de protecție a inimii și a creierului.

Te-ar mai interesa: Ce efect au energizantele asupra creierului nostru...

De asemenea, ar trebui să renunți la fumat. Acest obicei nociv nu face decât să accelereze formarea de cheaguri de sânge, să îngroașe sângele și să crească cantitatea de placă depusă pe artere. Pentru a renunța la fumat este necesar să ceri sfatul unui medic cu privire la cea mai adecvată modalitate de a te lăsa de acest viciu. Poți utiliza adjuvante, cum sunt pastilele sau plasturii cu nicotină. Și, cel mai important este să nu abandonezi această luptă. Chiar dacă pare imposibil, într-un final vei reuși să te lași de fumat.

Te-ar mai interesa: Panică într-un metrou. Primele imagini de la evacu...

Nu în ultimul rând, tratează fibrilația atrială și diabetul. Fiindcă fibrilația atrială se manifestă sub formă de bătăi neregulate ale inimii, este favorizată formarea de cheaguri de sânge la nivelul inimii. În acest fel, cheagurile pot călători până la creier și pot declanșa un accident vascular cerebral. Totodată, prezența unei cantități mari de zahăr din sânge poate deteriora vasele de sânge, încurajând formarea de cheaguri. De aceea, este important să ții cont de sfaturile medicului, pentru a avea grijă de sănătatea ta. Urmează tratamentul prescris și previne accidentul vascular cerebral, potrivit bzi.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private