Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă amâni să mergi la toaletă?

Dacă nu dăm ascultare organismului şi nevoilor sale, oare ce alte semnale ne-am învăţat să ignorăm? Mâncăm când ne e foame, bem când ne este sete, dormim atunci când suntem obosiţi sau ne întindem când corpul a amorţit.

Însă, atunci când trebuie să ajungem la toaletă, de foarte multe ori intervine amânarea, ruşinea, uitarea şi chiar lenea.

Uretrele, tuburile care se „hrănesc din fiecare rinichi şi se varsă în vezica urinară, nu au supape pentru a împiedica revărsarea surplusului. Rinichii funcţionează pe un sistem care implică o reţea delicată de capilare şi „tubuleţe“, iar excesul de lichid îi va face mult mai puţin eficienţi în filtrarea sângelui.

Rinichii pot fi afectaţi de presiunea exercitată de vezica urinară. Zona cea mai supusă riscului este regiunea centrală de colectare a rinichilor, pelvisul renal şi calicele renale care se pot dilata şi da naştere bolii numite hidronefroză.

Dar nu vei exploda, vei ajunge la toaletă înainte să faci asta. Vezica urinară adultă poate reţine între 500 şi 600 mililitri. Deja la 450 de mililitri apare dorinţa impetuoasă de a urina. Însă, dacă te abţii, te supui riscului de infecţii urinare (uneori denumite şi boala taximetristului din cauza numărului de ore petrecute de taximetrişti fără a vizita o toaletă), de probleme cu erecţia şi chiar poţi face incontinenţă urinară, adică imposibilitatea de a te mai abţine – te scapi peste tot şi oricând.

Femeile se pot abţine mai mult, însă nu este un concurs. Tot femeile suferă mai des de infecţii urinare care se pot complica cu o cistită, adică disconfort la urinat, creşterea numărului de urinări zilnice, incontinenţa, hematuria (sânge în urină) şi dureri lombare joase.

Prima complicaţie la întârzierea dusului la baie pentru „treaba mare“ este constipaţia. Pe termen lung, constipaţia este îngrozitoare: de la câteva crampe dureroase în primele două zile, până la abdomen umflat şi tare şi dureri atroce de la cinci zile în sus.

Un om sănătos ar trebui să se ducă la toaletă cu această „treabă“ cel puţin o dată pe zi. Există unii oameni care se duc şi de două ori sau chiar după fiecare masă, şi alţii care se duc o dată la două zile, lucru nu tocmai foarte sănătos. Complicaţiile pot fi de la simple (eventual o clismă), până la complicate, care înseamnă chiar şi cancer de colon.

Sursa: adevărul.ro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel