Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă dormi cu geamul deschis pe timp de noapte? Efectele asupra sănătății

Dormitul cu geamul deschis poate oferi unele beneficii serioase pentru sănătate, dar, în funcție de vreme, poate duce și la un mediu de dormit incredibil de inconfortabil dacă nu ești atent. De la sunetele venite din exterior la temperatură și vremea de afară, există avantaje și dezavantaje în a menține ferestrele deschise noaptea.

Deschiderea ferestrelor crește fluxul de aer în camera dvs., ceea ce nu numai că poate schimba temperatura spațiului de dormit, ci poate îmbunătăți ventilația și poate scădea cantitatea de dioxid de carbon din aer, ceea ce duce la o noapte de somn mai sănătoasă. Un studiu din 2017 a constatat chiar că participanții care au dormit cu ferestrele deschise au raportat o calitate mai bună a somnului.

„Ne petrecem o parte considerabilă a vieții în pat. Cu toate acestea, ventilația dormitorului și poluanții din dormitor nu sunt un subiect foarte bine explorat”, a declarat Dr. Asit Mishra, autorul studiului, pentru Healthline. „Trebuie să existe o conștientizare a faptului că în împrejurimile închise ale unui pat, fără o ventilație adecvată, este posibil să ne expunem la o multitudine de poluanți.”

Când nu este recomandat dormitul cu geamurile deschise?

Înainte de a lăsa ferestrele deschise, luați în considerare zgomotul. Dacă locuiți într-o zonă urbană care are mult zgomot pe stradă noaptea, dormitul cu ferestrele deschise poate face mai mult rău decât bine. Și chiar și la țară sau mai multe zone rurale, pot exista unele animale  care te vor ține treaz până târziu sau te vor trezi devreme. Păsările încep deseori să ciripească înainte ca alarmele noastre să se declanșeze, așa că, dacă știți că vă chinuiți să adormiți cu orice zgomot exterior, poate doriți să țineți fereastra închisă și porniți un zgomot alb.

Mai mult, dacă ai alergii foarte grave și se întâmplă să fie primăvară, polenul poate pătrunde cu ușurință în camera ta și, dacă ești sensibil la el, te poți trezi cu ceva probleme.

Totuși, dacă trebuie neapărat să ai ferestrele deschise noaptea, există filtre/plase pe care le poți folosi pentru a ține la distanță polenul. Dezavantajul este că fluxul de aer este mai slab.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel