Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă faci băi fierbinți după ce ai stat în frig?

Chiar daca multe persoane apeleaza la baile cu apa foarte calda pentru a se incalzi si relaxa dupa o zi petrecuta in frig, apa foarte fierbinte supune pielea unui stres suplimentar. ”Dupa ce se sta in viscol sau ger, o baie calduta sau chiar un dus rece sunt mult mai indicate decat o baie fierbinte pentru ca revigoreaza mai repede”, explica dr. Catalin Popescu, dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti. Iarna este sezonul pielii uscate si buzelor crapate, afirma specialistii, pentru ca temperaturile scazute si lipsa umiditatii usuca si aerul.

Uscaciunea pielii, mai accentuata la batrani

Acest aer uscat face ca pielea sa dea o senzatie de mancarime. Pe masura ce imbatranim, uscaciunea si mancarimile devin mai greu de suportat pentru ca uleiurile naturale de protectie sunt mult mai putine. Dusurile si baile frecvente inlatura si ele acest ulei protector, iar mancarimile se accentueaza.
Cremele sau emolientele de farmacie, aplicate in straturi subtiri, de minimum trei ori pe zi, ajuta la intretinerea elasticitatii tesuturilor si feresc organismul de alergii. ”Fata de produsele din comert au mai putine substante parfumate, cunoscute pentru potentialul lor alergizant”, precizeaza dr. Popescu.
O piele grasa, spun medicii, este de preferat uneia uscate, aceasta din urma fiind predispusa la infectii. Pielea uscata este inestetica, fiind aspra la pipait, lipsita de elasticitate, fragila si usor iritabila. Este si motivul pentru care majoritatea medicilor dermatologi contraindica si spalatul excesiv sau folosirea sapunurilor dure.

Printre zonele cele mai predispuse la frig sunt mainile, obrajii, nasul, buzele si pielea din jurul ochilor. ”Cei care obisnuiesc sa se spele frecvent pe maini este bine sa foloseasca emoliente speciale pentru a preintampina uscarea pielii. Daca aceste produse nu contin medicamente se pot aplica de 15-20 de ori pe zi. In caz contrar, este suficient sa fie utilizate de trei ori pe zi – dimineata, la pranz si seara”, este de parere dr. Popescu.
Buzele crapate pot fi ferite de frig cu ajutorul strugurelului. ”Daca acesta produce senzatia de usturime, inseamna ca persoana care il utilizeaza are alergie la unul dintre ingrediente. Pentru cei mai sensibili, care sufera des de inflamatii ale buzelor, sunt mai eficiente produsele din farmacie”, sugereaza dermatologul.

Cum va protejati iarna

> Beti cat mai multa apa si sucuri (fara cofeina insa).
> Evitati dusurile sau baile lungi, folositi apa calduta nu fierbine.
> Nu purtati direct pe piele lana sau alte materiale care zgarie.
> Purtati manusi cand spalati vasele sau va expuneti mainile efectului chimicalelor.
> Nu va umeziti buzele crapate pentru ca asta va duce la pierderea a si mai multe fluide si la o crapare mai accentuata a pielii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel