Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă folosești telefonul pe post de alarmă?

Obișnuiești să folosești telefonul pe post de alarmă sau să îl încarci la priza din dormitor. Lumina emisă de acesta îți poate afecta grav somnul și te poate îmbolnăvi.

Opt persoane din 10 stau cu telefonul mobil lângă pat şi 5 din 10 îl folosesc pe post de alarmă.

Experţii de la Sleep School din Londra avertizează că somnul este grav afectat de prezenţa telefoanelor mobile sau a altor aparate electronice. Mai mult, aceste aparate pot provoca dureri de cap şi ameţeală dacă sunt ţinute lângă pat, spune medicul Guy Meadows.

Multe persoane folosesc tableta sau telefonul mobil chiar înainte să adoarmă. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive ne distruge sănătatea deoarece afectează ritmul circadian și afectează  producția de melatonină-hormonul somnului.

Un nivel sănătos de melatonină te ajută să ai un somn odihnitor, iar corpul va putea transforma alimentele și băuturile consumate în energie. Dacă producția de melatonină este afectată, ciclul de somn este întrerupt, iar mâncarea nu va mai fi procesată eficient.

Duce la îngrășare

Oamenii de știință de la Northwestern University,  Chicago au descoperit recent că expunerea la lumina emisă de telefoane și de calculatoare, pe timpul nopții poate duce la îngrășare.

Crește riscul de cancer

Folosirea ocazională a dispozitivelor care produc lumină albastră nu este dăunătoare, însă expunerea repetată la acest tip de lumină crește riscul de cancer.

Un studiu recent publicat în Jurnalul European de Prevenție a Cancerului a scos la iveală efectele expunerii la lumina albastră pe timp de noapte.

Cercetătorii de la o universitate chineză au descoperit că expunerea repetată crește cu 17% riscul de cancer la sân.

Predispune la diabet de tip 2

Cercetătorii de la Chronobiology International au descoperit că persoanele în vârstă care se expun mai mult de patru ore la lumină artificială înainte de a merge la culcare sunt mai predispuse să facă diabet.

Depresie

Lumina albastră poate afecta şi sănătatea mentală. Unele studii au arătat că persoanele cu niveluri de melatonină reduse şi ale căror ritmuri biologice sunt dereglate de expunerea la lumină sunt mult mai predispuse la a suferi de depresie.

Cataractă

Lumina de culoare albastră face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi ei în fiecare zi. Totuşi, expunerea pe timpul nopţii la lumină albastră, care este emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii.

Un oftalmolog american a declarat că a avut mai multe cazuri de pacienţi în jurul vârstei de 35 de ani cu o vedere înceţoşată, asemănătoare celei a bătrânilor de peste 70 de ani care suferă de cataractă. O singură astfel de raportare nu poate fi considerată însă o dovadă clară privind legătura dintre dispozitivele mobile şi cataractă, dar specialiştii cercetează ipoteza.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel