Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi. Cardiolog: ”Mare atenție!”

abuzul de medicamente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase pentru organism

Ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi. Administrarea zilnică de aspirină poate reduce riscul de infarct, dar nu este recomandată tuturor. 

Între 40 și 60% dintre cei de peste 75 de ani din SUA și Europa iau în fiecare zi aspirină sau alte medicamente destinate fluidificării sângelui, potrivit unui studiu publicat în revista Lancet. În cazul pacienților cu boli coronariene, medicamentul are efect benefic, cu condiția să nu-l înlocuiască cu alternative.

”O aspirină pe zi pentru pacienții care se știu deja cu boli coronariene sau care au avut un accident vascular cerebral sau care știu că au stenoze sau plăci de aterom, e foarte bună. Însă, sunt situații în care pacienții înlocuiesc aspirina clasică, adica acidul acetilsalicilic cu divese preparate considerate antiagregante naturale și care se întorc la spital cu stentul (dispozitivul care se montează in cazul unui infarct) ocluzionat. Din cauză că au luat o perioada lungă de timp ceva ce nu era aspirina, de fapt, așa că, mare grijă la situații de genul acesta,” a explicat dr. Ana Maria Șerban, pentru Medika TV.

Ce se întâmplă dacă iei o aspirină pe zi – beneficii și riscuri

Aspirina este un medicament uimitor cu multe beneficii. Poate fi utilă în reducerea febrei, a durerilor şi a inflamaţiilor, dar şi în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că împiedică plăcile să se depună pe artere. Acest efect antitrombocitar al aspirinei scade capacitatea sângelui de a forma cheaguri şi o face utilă în prevenţia şi tratamentul atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale – AVC. Există însă şi un dezavantaj: riscul de sângerare mai puternică în cazul unei transfuzii sau a unei intervenţii chirurgicale.

Pentru pacienţii care au trecut printr-un atac de cord, un AVC, cu stenturi sau intervenţii pentru bypass – rezultatele cercetărilor sunt clare: beneficiile depăşesc riscurile, în majoritatea cazurilor. Pentru cei care nu au avut incidente cardiace – beneficiile versus riscurile sunt mai puţin certe.

Doza zilnică de aspirină

Dozele foarte mici de aspirină – cum ar fi 75 până la 150 miligrame (mg), dar cel mai frecvent 81 mg – pot fi eficiente. De obicei, medicul va prescrie o doză zilnică, de la 75 mg până la 325 mg.

Dacă ați avut un atac de cord sau aveți un stent cardiac, este foarte important să luați aspirină și orice alte medicamente anticoagulante exact așa cum v-au fost recomandate de către medic.

Ce se întâmplă dacă încetați să luați aspirină în fiecare zi?

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că oprirea terapiei zilnice cu aspirină poate crește riscul de infarct. Dacă ați avut un atac de cord sau un stent inserat într-una sau mai multe dintre arterele cardiace, întreruperea tratamentului zilnic cu aspirină poate duce la un atac de cord care pune viața în pericol.

Dacă ați luat zilnic aspirină și doriți să vă opriți, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face modificări. Oprirea bruscă a terapiei zilnice cu aspirină ar putea declanșa un cheag de sânge.

Puteți lua aspirină dacă luați în mod regulat ibuprofen sau un alt medicament antiinflamator nesteroidian pentru o altă afecțiune?

Atât aspirina, cât și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul sodic, reduc acțiunea de coagulare a trombocitelor. Utilizarea regulată a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene vă poate crește riscul de sângerare.

Unele antiinflamatoare nestoroidiene pot crește riscul și de infarct. În plus, unele dintre acestea pot interacționa în mod negativ cu aspirina, crescând riscul de sângerare și mai mult.

Dacă aveți nevoie doar de o singură doză de ibuprofen, luați-l la două ore după administrarea aspirinei. Dacă trebuie să luați ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene mai des, discutați cu medicul dumneavoastră despre alternativele medicamentoase care nu vor interfera cu aspirina.

Persoanele care iau aspirină în mod regulat și beau alcool pot avea un risc crescut de sângerare intestinală. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cât de mult alcool este sigur să beți. Dacă alegeți să beți alcool, nu exagerați cu cantitatea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel