Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci mult seara. Psiholog: Apare dependența

Din cuprinsul articolului

Ce se întâmplă dacă mănânci mult seara? Psihologul răspunde. „O zi întreagă mânânc echilibrat, și cantități moderate. Pierd însă controlul seara”. Mulți dintre noi mâncăm mai mult decât este necesar seara. De ce se întâmplă acest fenomen Pierderea controlului înseamnă „oboseală de decizie”, lucru ce duce la dependență, spune un psiholog clinician.

În emisunea ”Doctor de bine”, Bogdana Bursuc, psiholog clinician, spune că oamenii mănâncă mai mult seara pentru că se obține efectul de liniște.

„Acestui comportament – mănânc mult – noi îi dăm foarte multe funcții. Una dintre funcții este cea de auto-reglare emoțională. Mâncăm mult să obținem efectul de liniștire. Dar nu mâncăm o masă normală sau niște legume, ci zahăr. Alimentele cu zahăr au receptori în sistemul dopaminergic.”

Așa e stimulată dopamina, o substanță care ne face să ne simțim bine. Ajungem să avem parte de liniștire. Anumite substanțe, aici intră și zahărul și nicotina, pot să facă asta.

În același timp, învăț comportamentul – „rup frigiderul, mă simt bine”. Pe lângă faptul că activez receptori, prin care voi produce dopamină, învăț și un compotament. Ulterior, îl aplic fără să mă mai gândesc, mai spune expertul.

Emoțiile înseamnă informații

Despre propria persoană. Nu îmi ingnor emoțiile cu mâncare, ori cu țigări ori cu alcool. Este primul pas în conviețuirea cu propria persoană.

Unele comportamente, care implică și dependența de mâncare, sunt adaptări din copilărie. Am crecut într-un mediu instabil. În viata adultă când slăbesc, când mă îngraș. Mă simt singur – mănânc. Sunt obosit – mănânc, deși nu mi-e foame. Ce pot afla cu psihologul?

„Dacă această adaptare la mediu, pe care o fac de fapt, mai e valabilă în prezent. Eu am încercat la un moment dat să mă adaptez.Dar condițiile mele de viață sunt mai bune în prezent. Și, poate, nu mai e nevoie să mențin acest comportament de supraviețuire”, conchide Bogdana Bursuc, potrivit stirileprotv.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel