Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci orez în fiecare zi. Iată tot ce trebuie să știi!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care devin toxice când sunt reîncălzite

Orezul este un aliment tipic al gastronomiei din întreaga lume, chiar și modul de gătit este foarte asemănător pe diferite continente. Chiar și așa, există rețete specifice fiecărei țări, precum pilaful în cazul României.

Un aliment plin de beneficii pentru sportivi, orezul poate fi un ingredient care este prezent în alimentația multor oameni aproape zilnic. Prin urmare, este indicat să-i cunoaștem caracteristicile nutriționale.

Valorile nutriționale ale orezului

„Orezul este bogat în amidon, care este format din amiloză și amilopectină, proporția fiecăruia determinând caracteristicile culinare ale produsului”, începe prin a explica Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).

În acest sens, ei adaugă că „cu cât proporția de amilopectină este mai mare, cu atât boabele vor fi mai vâscoase și mai lipicioase între ele. ”

Întrucât există multe tipuri de orez și diferite moduri de a-l găti, se poate spune că, în general, orezul are o cantitate mică de proteine, în jur de 7% din compoziția sa. 5,9% din compoziția sa este apă și, prin urmare, ceea ce iese în evidență cel mai mult sunt 86% din carbohidrații din care este alcătuit.

Pe de altă parte, trebuie spus că orezul conține cantități remarcabile de niacină și vitamina B3, precum și vitamina B6. Cu toate acestea, consumul acestor boabe rafinate și lustruite face ca conținutul acestor vitamine B să se piardă cu până la 85%.

Același lucru se întâmplă și cu mineralele, din care până la 50% se pierde. Chiar și așa, iese în evidență potasiul (110 mg la 100 de grame de produs), precum și fosforul (100 mg la 100 de grame de produs).

CUM SE GĂTEȘTE OREZUL PENTRU A REDUCE CALORIILE

Echipa de cercetare a experimentat 38 de soiuri de orez din Sri Lanka, dezvoltând un nou mod de a-l găti, care a crescut conținutul de amidon rezistent. Pentru a face acest lucru, adaugă o linguriță de ulei de cocos în apa clocotită. Apoi adaugă o jumătate de porție de orez și îl fierb timp de 40 de minute, deși se poate fierbe și 20-25 de minute. Apoi îl răcesc timp de 12 ore. Acest proces crește cantitatea de amidon rezistent de până la 10 ori.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel