Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci semințele mărului?

Pe lângă nutrienții pe care îi conțin, aceste semințe conțin o substanță cunoscută sub numele de „amigdalină”, care, atunci când este metabolizată, se degradează în cianură de hidrogen (HCN).

În lumea fructelor, mărul se remarcă ca fiind unul dintre cele mai populare și versatile. Pe lângă gustul său dulce și răcoritor, acesta oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, mai ales când vine vorba de îmbunătățirea digestiei și combaterea constipației.

O porție din acest fruct conține, în medie, aproximativ 4 grame de fibre, din care o mare parte sunt fibre solubile. Acestea din urmă acționează ca un agent de încărcare în intestine, ceea ce ajută la înmuierea scaunului și facilitează trecerea acestuia prin sistemul digestiv.

După cum am menționat, mărul este unul dintre cele mai populare și alese fructe de către oameni. În miezul său, există cinci buzunare mici de semințe care, atunci când sunt mestecate, au un gust amar. În ceea ce privește consumul lor, unii sugerează că sunt sănătoase, în timp ce alții susțin că sunt otrăvitoare.

În cercetările publicate în revista Nutrients, se spune că semințele sunt o sursă de proteine, fibre alimentare și lipide, care se găsesc în principal în endospermul lor. De aici și ipoteza care sugerează că acestea ar putea fi benefice pentru sănătatea digestivă, cardiovasculară și metabolică.

Cu toate acestea, dincolo de substanțele nutritive pe care le conțin, ele concentrează o substanță cunoscută sub numele de „amigdalină”, care, atunci când este metabolizată, se degradează în cianură de hidrogen (HCN). Aceasta provoacă otrăvire și afectează capacitatea celulelor de a utiliza oxigenul.

Ce se întâmplă dacă mănânci semințele mărului?

Cu toate acestea, este puțin probabil ca semințele de măr să provoace otrăvirea și moartea. Pentru a avea vreun efect și pentru ca ceva grav să se întâmple, o persoană ar trebui să ingereze mai mult de 150 de semințe. Un singur măr are în medie între 5 și 8 semințe, precizează Enclyclopedia Britannica.

Trebuie remarcat faptul că „amigdalina” se obține doar atunci când un individ le zdrobește (ca în sucuri) sau le mestecă de mai multe ori. Atunci când sunt consumate întregi, semințele trec intacte prin sistemul digestiv, ceea ce nu reprezintă un risc.

Trebuie remarcat faptul că cianura a fost una dintre cele mai cunoscute otrăvuri pentru oameni. Potrivit informațiilor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), dozele de 1 până la 2 mg/kg sunt fatale la bărbații care cântăresc 70 de kilograme.

În cantități mici, poate provoca leziuni cardiace și cerebrale; în cazuri grave, induce coma și moartea. Din acest motiv, se recomandă să nu se mănânce semințele de măr, precum și semințele altor fructe care conțin această substanță (caise, cireșe și piersici).

Deși este clar preferabil să evitați să mâncați semințele, este în regulă dacă se mănâncă din greșeală câteva semințe, deoarece, așa cum s-a menționat mai sus, cantitatea medie conținută într-un singur măr nu este suficientă pentru a provoca otrăvire.

Pe de altă parte, aceste semințe sunt adesea zdrobite împreună cu fructele atunci când se prepară băuturi precum sucurile sau smoothie-urile. Ca urmare, este posibil ca acestea să elibereze o parte din amigdalină. Dar, ca și în cazul semințelor neprocesate, riscul de otrăvire rămâne foarte scăzut, scrie Health.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel