vineri, mai 27, 2022

Mersul pe jos este o activitate fizică cu impact redus, care poate fi introdusă cu ușurință în rutina de zi cu zi. Este gratuit, nu necesita echipament sofisticat sau antrenament special. Nu ai nevoie decât de o pereche bună de pantofi sport. Începe acum!

Ce se întâmplă dacă mergi pe jos zilnic? Ce efect are asupra organismului

Pe lângă faptul că ajută să-ți menți o greutate normal, mersul pe jos regulat are o serie de beneficii importante pentru corpul și mintea ta.

Te-ar mai interesa: Alertă la Palat! A fost internat la spital în urma...


15 minute sunt suficiente pentru o sănătate de fier

Recomandarea societăților medicale este să mergi pe jos cel puțin 30 de minute, în ritm alert, în cele mai multe zile din săptămîna, însă și 15 minute sunt suficiente pentru o sănătate de fier. Acele minute pot însemna o viață mai lungă.

„Mersul pe jos este o formă excelentă de fitness cardio, care este mai ușor la nivelul articulațiilor decât să alergatul sau exercițiile de intensitate mare”, spune Lisa Herrington, antrenor personal certificat ACSM și fondator al FIT House Davis.

Ce se întâmplă dacă mergi 15 minute  pe jos, zilnic. Beneficii majore pentru sănătate

Chiar dacă nu reușiți să fixați cei 10.000 de pași pe zi, recomandați de experți, o plimbare de 15 minute va aduce numai beneficii pentru sănătate, potrivit dcmedical.ro.

Te-ar mai interesa: Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari pers...

10-12 minute de mers au ajutat la îmbunătățirea stării de spirit

Iată câteva dintre avantajele la care vă puteți aștepta să faceți doar o scurtă plimbare în jurul blocului:

 • Poate îmbunătăți starea de spirit

O zi proastă la serviciu? Resetați cu o scurtă plimbare

Un studiu mai vechi din Journal of Behavioral Medicine a constatat că mersul pe jos timp de 10 până la 15 minute îi ajută pe oameni să devină mai calmi și mai relaxați. Un studiu mai recent din 2016 din revista Emotion a constatat că doar 10-12 minute de mers au ajutat la îmbunătățirea stării de spirit a oamenilor. Acest lucru a fost adevărat chiar și atunci când participanțîi la studiu nu se așteptau să se bucure de activitate după plimbare – în acest caz, scriind un eseu de două pagini despre ceea ce văzuseră în plimbare. Având în vedere acest lucru, luați în considerare o plimbare înainte de o întâlnire importantă cu șeful, mai degrabă decât după.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată a...

 • Veți fi mai creativ

Mersul pe jos chiar stimulează „sucurile creative”, că să zic așa. Un studiu al Universitățîi Stanford publicat în Journal of Experimental Psychology a arătat că oamenii care merg pe jos (în interior sau în aer liber) și-au îmbunătățit „generația de idei noi, dar adecvate” (cunoscută și sub numele de gândire creativă) mai bine decât a celor care au șezut.

„Acest lucru nu înseamnă că fiecare sarcină de la locul de muncă ar trebui să fie realizată în timp ce mergeți simultan, dar cele care necesită o perspectivă nouă sau idei noi ar beneficia de această”, a spus co-autorul dr. Marily Oppezzo, într-un comunicat de presă.

Te-ar mai interesa: Schizofrenia: 3 mituri comune distruse!...

Mergi pe jos, trăiești mai mult

 •  Veți trăi mai mult

O plimbare de 15 minute s-ar putea să nu pară că poate face mult din orice, dar acele minute pot însemna o viață mai lungă. Un studiu publicat de American Journal of Preventive Medicine a constatat că persoanele care mergeau doar două ore pe săptămână (adică puțin mai mult de 15 minute pe zi) aveau un risc mai mic de deces decât persoanele care nu făceau deloc mișcare. Pur și simplu arată că fiecare mic exercițiu contează.

Te-ar mai interesa: Menopauza la bărbați: 6 simptome de luat în seamă....

 • Veți fi tentat să faceți câțiva pași suplimentari

Din nou, 15 minute de mers pe jos se pot adăuga cu adevărat la obiectivele de mișcare. Dacă mergeți cu o medie de 100 de pași pe minut (un ritm ideal pentru sănătate, potrivit New York Times), o plimbare de 15 minute va adăuga până la 1500 de pași. Pentru cei mai viguroși, asta va fi mai mult decât 1950 pași. Dacă intenționați să efectuați o cercetare susținută de 7.500 până la 8.000 de pași pe zi, o scurtă excursie de 15 minute vă poate ajută să ajungeți acolo.

 • Ajută să pierdeți în greutate

O plimbare scurtă și viguroasă poate arde și calorii suplimentare. Potrivit Harvard Health, o persoană de 155 de kilograme care merge 3,5 mph va arde aproximativ 67 de calorii în 15 minute. Dacă faceți plimbarea urcând în pantă, veți folosi și mai multe calorii.

Mersul pe jos regulat are o serie de beneficii importante pentru corpul și mintea ta. Beneficiile mersului pe jos:

 • Arde caloriile și te ajută să slăbeșți sau să-ți mențîi o greutate sănătoasă
 • Crește condiția fizică a inimii și plămânilor
 • Reduce riscul de apariție sau controlează diverse afecțiuni, cum ar fi boală coronariană, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip 2
 • Îmbunătățește nivelul de colesterol „bun” – HDL- colesterol
 • Scade riscul apariției unor cancere (că de exemplu, cancerul de colon)
 • Îmbunătățește funcția sistemului imunitar
 • Întărește oasele și tonifică musculatura
 • Îmbunătățește echilibrul și coordonarea
 • Îmbunătățește calitatea somnului și te energizează
 • Reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și crește stimă de sine
 • Stimulează creativitatea

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private