vineri, august 6, 2021

Deși dietele de post au fost criticate de nutritioniști pentru că sunt nesănătoase, un studiu, realizat de cercetătorii de la University of Southern California, sugerează că înfometarea organismului impulsionează

celulele stem să producă noi celule albe în sange, care luptă cu infecțiile.

Oamenii de știință spun că descoperirea ar putea fi benefică în special în cazul persoanelor care au sistemul imunitar slăbit, precum pacienții cu cancer.

De asemenea, studiul poate ajuta persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar devine mai puțin eficient pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce îngreunează procesul de recuperare când trebuie să lupte cu bolile comune.

Perioadele lungi de post forțează organismul să utilizeze resursele de glucoză și de grăsimi și descompune o parte semnificativă din numărul

celulelor albe din sânge.

În timpul fiecărui ciclu de post, această epuizare de celule albe din sânge induce modificări care declanșează regenerarea, bazată pe celule stem, a unor celule noi ale sistemului imunitar.

În cadrul studiului, participanții au fost puși să postească între 2 și 4 zile, pe o perioadă de șase luni.

Oamenii de știință au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociată cu procesul de îmbătrânire și cu un hormon care crește riscul de apariție a cancerului și a tumorilor.

“Nu am putut prezice că postul prelungit ar putea avea așa un efect remarcabil

în promovarea regenerării, bazate pe celule stem, a sistemului hematopoietic.”, a adăugat prof. Valter Longo, profesor de gerontologie şi de ştiinţe biologice în cadrul Universităţii din California.

“Atunci când sunteți înfometat, sistemul încearcă să salveze energie și principalul lucru pe care îl fac pentru a salva energie este reciclarea celulelor sistemului imunitar care nu sunt necesare, în mod special cele care sunt afectate”, a explicat Longo.

“Ce am observat atat in testele pe oameni, cat si in cele pe animale, este ca numarul celulelor albe din sange scade in timpul unui

post prelungit. Apoi, cand incepeti sa mancati din nou, celulele revin. Am inceput sa ne gandim, de unde vin acestea?”, a adaugat Longo.

Postitul timp de 72 de ore a protejat si pacientii cu cancer de impactul toxic al chimioterapiei.

“Chiar daca chimioterapia salveaza vieti, aceasta provoaca daune semnificative sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca postul ar putea atenua o parte din efectele daunatoare ale chimioterapiei”, a declarat Tanya Dorff, profesor de medicina la USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital.

“Sunt necesare mai multe studii clinice si

orice interventie in dieta trebuie sa fie efectuata numai sub indrumarea unui medic[…] Investigam posibilitatea ca aceste efecte sa fie aplicabile la mai multe sisteme si organe, nu numai la sistemul imunitar”, a adaugat prof. Longo.

Cu toate acestea, unii experti din Marea Britanie au fost sceptici in ceea ce priveste studiul.

Dr. Graham Rook, profesor de imunologie la University College London, a spus ca studiul suna “improbabil”.

Chris Manson, profesor de medicina regenerativa la UCL a spus: “Avem niste date interesante aici. Acestea arata ca postul reduce numarul si marimea celulelor[…] Cu toate acestea, nu sunt sigur ca postul este cea mai buna idee. Cred ca este de preferat sa mancam in mod regulat.

“Am primit emailuri de la sute de pacienti cu cancer care au combinat chimioterapia cu postul, multi dintre acestia beneficiind si de asistenta oncologilor[…] Astfel, marea majoritate a pacientilor a raportat o stare foarte buna si doar cativa au prezentat reactii adverse, printre care lesin si o crestere temporara a markerilor hepatici. In mod clar, trebuie sa terminam studiile clinice, dar rezultatele par promitatoare”, a adaugat prof. Longo.

Ultimele stiri

Parteneri