Sari la conținut

Ce se întâmplă în corp atunci când reducem cantitatea de sare. Efecte uimitoare

sare in exces
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cele mai toxice cinci alimente

Ce se întâmplă în corp atunci când reducem cantitatea de sare. Excesul de sare duce la creşterea tensiunii arteriale şi poate cauza retenție de apă, sistem imunitar slębit și chiar probleme cardiovasculare.

Aportul zilnic recomandat în organism e de mai puŢin de 5 grame (1 linguriță pe zi). Dar ce se întâmplă în corp atunci când renunțăm să mai adăugăm sare în mâncare?

Dieta bogată în sodiu ar putea epuiza calciul din organism. Un nivel ridicat de calciu în urină poate duce la apariția pietrelor la rinichi. Potrivit unor studii, oamenii de știință au arătat că simpla reducere modestă a aportului de sare timp de 4 săptămâni poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Mai  mult, limitarea consumului de sare previne kilogramele în plus și apariția obezității. Asta pentru că sarea deteriorează mucoasa stomacului. Dietele bogate ân sare sunt legate cu anumite tipuri de cancer.

Cercetările recente au descoperit că aportul ridicat de sodiu poate duce la o deficiență de vitamina D. O astfel de carență crește riscul de probleme cardiovasculare.

Gianina Avram, nutriționist-dietetician spune că „sodiul este esențial în conducerea impulsurilor nervoase și în alte funcții, cea mai mare cantitate provenind din sarea de bucătărie. În acest context, reclamele televizate recomandă evitarea consumului de sare, însă există puțină educație în acest sens”.

Conform OMS, consumul sării în exces, mai mult de 1 linguriță, contribuie semnificativ la apariția tensiunii arteriale crescute și a altor boli cardiovasculare, principala cauză de deces în România, conform insse.ro, dar și la nivel mondial.

Cum putem implementa pentru reducerea consumului de sare?

Care este cel mai util obicei pe care-l putem implementa pentru reducerea consumului de sare? Să citim eticheta alimentelor pe care le consumăm.

Țineți cont de faptul că alimentele procesate tip fast-food și mezeluri, brânzeturile, murăturile, conservele, conțin sare, se recomandă reducerea consumului acestora.

Mâncarea pe care o pregătim acasă poate fi asezonată cu ierburi aromatice și condimente (pătrunjel, curcuma, usturoi) în loc de a folosi sarea de masă în exces.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel