joi, decembrie 1, 2022

Ce se întâmplă în corpul nostrum când lipsește serotonina? „Este important să avem o alimentaţie echilibrată în macronutrienţi şi să înţelegem că alimentele nu sunt simple calorii”, spune nutriționistul Adina Rusu.

Serotonina este un neurotransmițător monoaminic din clasa indolaminelor. Serotonina este sintetizată din aminoacidul esențial L-triptofan.

Aproximativ 90% din serotonina corporală totală este localizată în celulele enterocromafine ale tractului gastrointestinal și participă la reglarea motilității digestive.

Te-ar mai interesa: Nu te teme de grăsimile alimentare: vaginul tău de...

Experții în nutriție spun că oamenii trebuie să adopte un stil alimentar scapă de depresia ce se instalează în fiecare anotimp rece.

Cei care suferă de tulburări afective sezoniere, o alimentație bazată pe cereale, leguminoase, peşte și ouă îi va ajuta enorm.

În sezonul rece, caracterizat prin nopți mai lungi și zile mai scurte, organismul sintetizează mai multă melatonină. Iar în acest scop va consuma mai multă serotonină, substanţă supranumită şi „hormonul fericirii”.

Nutriționistul Adina Rusu susține că, astfel, multe persoane se confruntă cu un deficit de serotonină. Iar din acest motiv apar mai multe simptome caracteristice. Este vorba despre stările de melancolie, foame constantă de dulciuri, indispoziţie, insomnie şi chiar manie pentru ordine şi curăţenie.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

Potrivit spuselor sale, în organism, serotonina este sintetizată din aminoacidul triptofan. Acesta este conținut de o serie de alimente, astfel că dieta poate veni în sprijinul persoanelor care suferă de tulburări afective sezoniere.

Alimente bogate în triptofan susțin sinteza de serotonină şi de melatonină

„Astfel, cerealele, leguminoasele, peştele, ouăle sunt alimente bogate în triptofan care poate susţine sinteza de serotonină şi de melatonină. Carnea, şi în special carnea roşie, reduce sinteza de serotonină.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Prin urmare, o alimentaţie ovo-pesco-vegetariană este ideală în această perioadă de toamnă. În plus, în anumite alimente melatonina se găseşte în mod natural, ca de exemplu în ulei de măsline, cereale integrale, nuci şi migdale, seminţe de susan şi de dovleac, cacao, banane, ceai verde, ceapă, mazăre, porumb şi făina de porumb”, a precizat nutriționistul.

Cum scapi de „foamea” de dulciuri

Nutriționistul a explicat ce trebuie făcut pentru a scăpa de ceea ce se numește foamea de dulciuri care apare în timpul toamnei.

Te-ar mai interesa: Studiu. Interacțiunea cu câinii crește activitatea...

„O linguriţă de cacao dizolvată în apă caldă reprezintă o băutură optimă pentru a învinge «foamea» de dulciuri pe timpul toamnei“, mai spune Adina Rusu.

Ce se întâmplă în lipsa serotoninei

În acest context, Adina Rusu a explicat că după o masă care conţine cantităţi optime de carbohidraţi, insulina favorizează intrarea triptofanului în celule. Ulterior, acesta este folosit pentru producerea de serotonină, neurotransmiţător asociat cu starea de calm şi bună dispoziţie.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

 

„După o masă săracă în carbohidraţi, preponderent proteică, este favorizată intrarea în celule a celorlalţi cinci aminoacizi, în detrimentul triptofanului, fiind favorizată sinteza altor neurotransmiţători, cum ar fi dopamina, adrenalina, noradrenalina, cu scăderea sintezei de serotonină.

Rezultatul final este comportamentul caracterizat prin spirit competitiv, agresivitate, anxietate, dispoziţie schimbătoare şi modificări ale apetitului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să avem o alimentaţie echilibrată în macronutrienţi şi să înţelegem că alimentele nu sunt simple calorii”, a atras atenţia nutriţionistul, potrivit EVZ.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private