Sari la conținut

Ce se întâmplă în creier atunci când apar crizele epileptice? Simptomele ar trebui să te trimită la medic

Care sunt simptomele și cauzele epilepsiei? Cum se manifestă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Ce se întâmplă în creier atunci când apar crizele epileptice? Epilepsia reprezintă starea patologică a creierului, care permite apariţia unor crize de descărcări aberante în circuitele sale electrice. Crizele se împart în două mari categorii, parţiale şi generalizate, variază de la convulsii evidente ale întregului corp şi starea de inconştienţă, până la un tremur discret a unui muşchi fin.

Simțurile, interacțiunile cu alți oameni. Gândurile. Toate informațiile din mediu sunt percepute de creier. Totul se întâmplă pe baza semnalelor electrice. Prea mult curent electric într-o zonă din creier? Circuitele sunt perturbate. Așa apare criza epileptică.

Ce se întâmplă în creier atunci când apar crizele epileptice. Simptomele ar trebui să te trimită la medic

Dr. Irina Oane, medic specialist neurolog: „Un exces, un scurt circuit, ceva de o amploare foarte mare și zona respectivă din creier produce semnale electrice anormale.”

Dr. Ioana Mândruță, medic primar neurolog, spune că „aceste perturbări apar din cauze genetice sau de la o leziune, de la o zonă modificată ca structură din creierul nostru.”

Dar această zonă nu trăiește singura în creierul nostru, ea se conectează cu alte zone din creier și impulsurile electrice călătoresc în creier. Așa cum semnalele normale călătoresc în creier, la fel și impulsurile anormale în creier au același drum, în criză când e o descărcare foarte intensă, ca o explozie in circuitul curenților electrici în creier, potrivit stirileprotv.ro.

Epilepsia nu se manifestă doar cu mișcări involuntare și cu afectarea stării de conștiență. Ci si cu simptome subtile.

Dr. Irina Oane, medic specialist neurolog, spune că unii pacienți pot să perceapă mirosuri fără ca acestea să existe.

„De exemplu, unii pacienți pot să perceapă mirosuri fără ca acestea să existe, acolo a avut loc o descărcacre electrică și a generat această senzație.”

Se poate manifesta cu emoții ciudate. Ori cu o simplă privire în gol. Sau cu mișcări repetitive. Senzațiile subtile nu sunt considerate, de către pacient, anormale. În felul acesta, diagnosticul apare târziu. Diagnosticată târziu, boala poate să nu reacționeze la medicamente.

 „Boala evoluează multă vreme și vedem farmaco-rezistența, adică medicamentele nu mai pot controla crizele. Aceasta e corelată cu momentul în care începem tratamentul, adică numărul de crize care au fost înainte de tratament.”, spune Dr. Ioana Mândruță, medic primar neurolog.

Orice senzație anormală ar trebuie verificată de către medic. De asemenea, acțiunile repetitive involuntare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel