Sari la conținut

Ce se întâmplă în organism atunci când încetezi să mai iei Ozempic

medicament
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Ozempic, medicament ce va fi retras de pe piață

Ozempic, care este un semaglutid injectabil, este unul dintre cele mai populare medicamente pentru diabet de tip 2 de pe piață. În ultimele luni, acesta a devenit mai greu de achiziționat din cauza numărului mare de persoane care îl caută. Există un motiv pentru cererea în creștere: pierderea dramatică în greutate, care este unul dintre efectele secundare comune.

Wegovy, un alt medicament, conține, de asemenea, semaglutide, care ajută la reglarea zahărului din sânge. Semaglutida ajută oamenii să se simtă sătui și să mănânce mai puțin, deoarece reduce pofta de mâncare și încetinește digestia în stomac. În afară de pierderea în greutate, alte efecte secundare ale semaglutidei includ diaree, greață, dureri de cap și constipație.

Ozempic și Wegovy se află de câteva luni pe lista medicamentelor aflate în criză de medicamente a Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA). Deși există și alte medicamente pentru diabetul de tip 2 care acționează într-un mod similar, acestea nu induc pierderea în greutate în același mod. Din cauza penuriei și a costului ridicat, mulți pacienți au decis să nu mai ia Ozempic.

Cum ar putea menține aceeași pierdere în greutate pe care au experimentat-o în timp ce luau medicamentul? Acest lucru depinde de fiecare persoană în parte, dar este de asemenea posibil să experimentezi următoarele lucruri după întreruperea Ozempic.

Apetitul revine

În timpul tratamentului cu Ozempic, oamenii mănâncă mai puțin, deoarece semaglutida încetinește digestia. Astfel, alimentele rămân mai mult timp în stomac și crește senzația de sațietate.

Ozempic declanșează, de asemenea, modificări în creier care reduc de fapt foamea și frânează sentimentele de satisfacție care însoțesc mâncarea.

De exemplu, este posibil să puteți mânca doar câteva înghițituri de pizza în timp ce utilizați semaglutide, în timp ce înainte de a-l utiliza, puteai mânca o jumătate de pizza. Acea senzație rapidă de sațietate dispare imediat ce încetați să mai luați Ozempic, ceea ce vă determină să mâncați mai mult, astfel încât urmarea unei diete hipocalorice devine foarte dificilă.

Vei recâștiga greutate

Atunci când nu te mai simți sătulă și îți revine pofta de mâncare, primul lucru pe care îl cauți este mai multă mâncare.

insulina
Sursa foto: Pixabay

Realitatea nefericită este că medicamentele, precum Ozempic, nu ar trebui să fie singurul plan de tratament pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau obezitate.

Schimbările sănătoase ale stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, sunt necesare pentru succesul și sănătatea pe termen lung. Fără aceste modificări ale stilului de viață care însoțesc utilizarea Ozempic, utilizatorii vor recăpăta cel mai probabil greutate și vor suferi de un control slab al glicemiei.

Creșterea glicemiei

ozempic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Pentru cei cu diabet zaharat de tip 2 care iau Ozempic pentru a gestiona glicemia, întreruperea tratamentului poate determina revenirea glicemiei la nivelurile anterioare tratamentului.

Endocrinologii explică faptul că Ozempic tratează boala cronică a diabetului, astfel că oamenii se pot aștepta ca starea să se înrăutățească odată ce încetează să îl mai folosească. După cum s-a explicat anterior, Ozempic îi ajută pe oameni să mănânce mai puțin, astfel că oprirea tratamentului îi poate determina să mănânce porții mai mari și mai multe calorii.

Toate acestea echivalează cu o creștere a glicemiei. Chiar dacă oamenii reușesc să își controleze obiceiurile alimentare după ce încetează să mai ia Ozempic, glicemia poate crește în continuare, deoarece medicamentul stimulează producția de insulină, un hormon implicat în controlul glicemiei.

Efectul „fața Ozempic”

Experimentarea unei pierderi rapide în greutate din cauza utilizării Ozempic poate afecta pielea și reduce grăsimea pe tot corpul, inclusiv pe față.

Utilizatorii Ozempic care au pierdut cantități dramatice de greutate au raportat că fețele lor au apărut micșorate, deshidratate și slăbite. Supranumită „fața Ozempic”, această schimbare fizică este contingentă cu alte cazuri de pierdere dramatică în greutate.

Oprirea Ozempic poate inversa aceste modificări faciale, mai ales dacă utilizatorii recuperează greutatea. În cazul în care fața nu revine la normal după oprirea tratamentului, fillerii faciali injectabili de la un dermatolog sau chirurg plastician certificat pot rezolva situația.

Efectele secundare vor dispărea

În plus față de pierderea în greutate, utilizatorii Ozempic pot experimenta greață, constipație, vărsături, arsuri la stomac, gaze, dureri de cap și amețeli.

Nu toți utilizatorii experimentează aceste efecte secundare și unii experimentează doar versiuni ușoare ale acestor efecte secundare.

Modul în care mâncați și ceea ce mâncați poate face, de asemenea, o diferență în a vă confrunta sau nu cu efecte secundare. Reducerea consumului de grăsimi alimentare, consumul de porții mai mici și faptul de a nu sări peste mese pot ajuta la reducerea șanselor de a experimenta aceste efecte secundare.

Utilizatorii care au rămas cu tratamentul Ozempic și care au experimentat totuși aceste efecte secundare vor vedea că acestea dispar după ce au oprit medicația.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel