Sari la conținut

Ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi prea multe proteine? Aceste organe vor fi afectate

Consumul de proteine este esențial pentru sănătatea organismului nostru. Ele fac parte din categoria nutrienților principali, fără de care corpul nu ar funcționa.

Proteinele sunt implicate într-o multitudine de procese, la nivelul întregului organism și sunt responsabile pentru constituirea mușchilor, părului, oaselor, unghiilor și menținerea țesuturilor și organelor.

Deși sunt foarte sănătoase pentru noi, consumul excesiv poate face mai mult rău decât bine.

O dietă bazată pe consumul bogat de proteine te va ajuta să slăbești și să îți definești organismul, însă acest tip de regim te poate afecta mai mult decât crezi.

Consumul optim, însă, este foarte benefic pentru organism, iar echilibrul este cheia către un stil de viață sănătos.

Ce se întâmplă atunci când consumi prea multe proteine?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie la PRO TV, în cadrul emisiunii „Doctor de bine”, care pot fi efectele dăunătoare ale dietei bazate pe consumul de proteine.

„Solicităm excesiv rinichii și ficatul, organele responsabile de metabolizarea aminoacizilor din proteine. În perioada dietei trebuie să bem multă apă, este de ajutor pentru eliminarea produșilor toxici de metabolism. Când eliminăm carbohidrații din alimentație, în organism se instalează starea de acidoză. Un pH scăzut accentuează stresul oxidativ și îmbătrânirea. Iar pentru compensarea lui se folosește calciu din oase, aspect ce poate favoriza osteoporoza.

Lipsa glucidelor, adică regimul fără zahăr și făinoase, provoacă dureri de cap, nervozitate și insomnie. Adăugați la asta respirația urât mirositoare cauzată de corpii cetonici și constipația cauzată de lipsa fibrelor. Toată digestia este afectată de absența glucidelor!

Putem să slăbim fără să ne punem în pericol sănătatea? Dietele proteice au funcționat și vor funcționa întotdeauna. Aveți grijă să fiți bine hidratați și alternați sursele de proteine animale cu cele vegetale. Puneți lângă proteine legume din belșug și autorizați-vă, măcar două zile pe săptămână, un consum minim de carbohidrați. Sănătos înseamnă să mâncăm un pic din toate!”, explică Mihaela Bilic, nutriționist.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel