Sari la conținut

Ce se va întâmpla cu corpul tău dacă reduci consumul de sare

prea multă sare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se întâmplă dacă reduci consumul de sare

Ce se va întâmpla cu corpul tău dacă reduci consumul de sare. Cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu (NaCl), sarea este cea mai importantă sursă de sodiu din dieta ta.

Astăzi, termenii „sare” și „sodiu” sunt adesea folosiți interschimbabil. Unele soiuri de sare sunt fortificate cu iod, fier, acid folic sau o combinație a acestora. De exemplu, sarea de masă conține adesea iod adăugat.

Utilizarea unui înlocuitor de sare în gătit a fost legată de un risc mai scăzut de deces prematur din orice cauză sau din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui nou studiu publicat luni în revista Annals of Internal Medicine.

tudiul este o revizuire sistematică a 16 studii controlate randomizate publicate înainte de 23 august 2023, care au inclus un total de 35.251 de participanți cu o vârstă medie de 64 de ani, care prezentau un risc mai mare decât media pentru boli cardiovasculare.

Testele au fost efectuate în principal în China, cu altele în Regatul Unit, Taiwan, Peru, Olanda și Norvegia, relatează CNNi.

Înlocuitori

Cu toate acestea, două treimi din descoperiri provin din China, autorii „au fost surprinși de cât de puține cercetări privind înlocuirea sării au fost efectuate în afara țărilor asiatice”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Loai Albarcouni, profesor asistent la Institutul pentru Sănătate Bazată pe Dovezi de la Universitatea Bond din Australia. Acesta mai spune că acesta este motivul pentru care nu pot verifica în mod absolut că descoperirile se vor aplica în mod egal populațiilor occidentale.

consumul excesiv de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Înlocuirea sării a fost, de asemenea, asociată cu scăderea sodiului urinar și scăderea tensiunii arteriale, un efect similar cu cel al medicamentelor pentru tensiunea arterială, au descoperit autorii. Asta ar putea explica riscul redus de deces, a spus Albarcouni.

Testele au comparat utilizarea sării comune – constând din aproximativ 100% clorură de sodiu, ocazional cu adaos de iod – cu utilizarea unui înlocuitor de sare constând din 25% până la 30% clorură de potasiu și 60% până la 75% clorură de sodiu.

Potrivit studiilor, unii dintre înlocuitorii de sare nu au fost verificați, iar unii au fost achiziționați de către participanți. Potrivit lui Albarcouni, un alt motiv pentru care aplicarea constatărilor într-un context occidental este dificilă este că modelele de consum de sare din America de Nord „sunt dominate de alimentele procesate și de la pachet, în timp ce consumul în mediul de cercetare este mai mult determinat de cantitatea mare de sare adăugată la preparare. mâncare acasă’.

Dr. Andrew Freeman, cardiolog și director pentru prevenirea și sănătatea cardiovasculară la National Jewish Health din Denver, a remarcat că eliminarea sării de sodiu din dietă este un mare plus, iar consumul de potasiu în dietă este mai bine.

Și „deși știm că potasiul este benefic, sarea este sare ”, a adăugat Freeman, care nu a fost implicat în studiu. „Dacă este clorură de sodiu sau clorură de potasiu sau clorură de magneziu, totul este sare. Și cel mai bun mod de a introduce potasiu în corpul tău este să mănânci fructe și legume – acolo este cel mai abundent potasiu.”

Ce se va întâmpla dacă nu mai mănânci sare

Limita zilnică ideală de sodiu a Asociației Americane a Inimii este de 1.500 de miligrame pe zi pentru majoritatea adulților, în special pentru cei cu hipertensiune arterială, și nu mai mult de 2.300 de miligrame pe zi.

„Dacă cea mai mare parte a consumului dumneavoastră de alimente provine din alimente ambalate sau din restaurant, sunt șanse ca aportul dumneavoastră de sodiu să fie foarte mare”, a spus Albarcouni. „Există unele semne fizice că este posibil să mănânci prea mult sodiu, cum ar fi balonare sau umflături, oboseală, hipertensiune arterială, sete crescută și/sau urinare.”

 Când cumpărați alimente ambalate, verificați conținutul de sodiu de pe etichete. Unele alimente pot conține mai mult sodiu decât credeți, cum ar fi carnea de pasăre sau cerealele, a spus Freeman. Un murat de mărime obișnuită are de obicei aproximativ 1.500 de miligrame de sare, a adăugat el.

Pe lângă reducerea consumului de sare prin simpla eliminare a sării în gătit acasă, puteți încerca, de asemenea, să cumpărați înlocuitori de sare formulați ca cei utilizați în studiu sau să folosiți condimente fără sare pentru a adăuga mai multă aromă alimentelor, au spus experții.

Gust plictisitor

Autorii au recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă înlocuirea sării de tipul studiat este sigură pentru pacienții „sensibili la aportul de micronutrienți”, inclusiv pentru cei care sunt sensibili la potasiu – cum ar fi persoanele cu insuficiență renală, au spus ei.

A mânca mai puțină sare poate avea un gust dezagreabil la început, dar papilele tale gustative se pot adapta în doar câteva săptămâni, a spus Freeman, așa că acordă-ți timp să te adaptezi.

„De asemenea, este important să ne amintim că reducerea aportului de sodiu este doar o modalitate de a reduce riscul cardiovascular fără medicamente. Lucruri precum schimbările dietetice, renunțarea la fumat și creșterea exercițiilor fizice pot avea, de asemenea, un impact. „Înlocuitorii de sare nu sunt un Sfântul Graal pentru eliminarea bolilor cardiovasculare, dar sunt o piesă a puzzle-ului care poate ajuta ”, conchide Albarcouni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel