joi, decembrie 2, 2021

Tensiunea arterială. În timp ce o tensiune arterială scăzută nu cauzează probleme grave de sănătate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

Potrivit Organizaţiei Mondiale

Te-ar mai interesa: Embolia pulmonară: primele semne de alarmă că un c...

a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptomele care apar când tensiunea e prea mică

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. “Cei care au hipotensiune au

Te-ar mai interesa: Vaccinare la domiciliu pentru persoanele care nu s...

un risc mai mic de boli de inimă sau de rinchi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului”, subliniază medicul cardiolog Florin Mitu.
De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

Recomandările medicilor:

 • beţi 2-3 litri de lichide pe zi
 • consumaţi

  Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știe persoanele vaccinate cu Pfizer ...

  alimente cu un conţinut mai mare de sare

 • evitaţi alcoolul şi grăsimile
 • nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)
 • mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă

Simptomele care apar când tensiunea e prea mare

Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. “Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”,

Te-ar mai interesa: Varianta Omicron a ajuns în România? Trei persoane...

atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

Medicii recomandă:

 • să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
 • să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
 • să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
 • să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
 • Te-ar mai interesa: Remediu de excepție pentru inimă! Planta minune ca...

 • să evitaţi stresul

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri