Sari la conținut

Ce semne prevestesc un atac cerebral și cu o lună înainte

Simptome prevestitoare atac cerebral major. Acestea pot apărea și cu o lună înainte ca evenimentul să se producă. Cercetătorii spun că, înaintea unui accident vascular cerebral major care te poate ucide, va exista un mini atac cerebral, denumit în literatura de specialitate accident ischemic tranzitor.

Diferenţa faţă de accidentul cerebral clasic constă în faptul că blocajul dispare de la sine, circulaţia sângelui este restabilită, iar simptomele încetează cu desăvârşire în circa 20 de minute.

Semne de alarmă

Semnele care trebuie să te îngrijoreze sunt asemănătoare atacului cerebral, singura deosebire fiind că acestea sunt repede stopate.

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral apare  cand o parte a creierului nu mai primeste cantitatea de sange necesara si  si de oxigen, cauza putand fi ruperea sau blocarea unuia dintre vasele de sange ce aprovizioneaza creierul.

 Accidentul vascular cerebral are risc mai mare de a se produce la persoanele care consumă alcool în exces, fumează, ori cele care au diabet, conform webmd.com.

Simptome accident vascular cerebral

  • slăbiciune bruscă resimţită în mână, picior, ori într-o singură parte a corpului
  • pierderea bruscă a vedereii, a simţurilor, ori pierderea capacităţii de a înţelege vorbele altcuiva
  • vedere întunecată într-un singur ochi
  • pierderea echilibrului, însoţită de vărsături
  • durere bruscă de cap, puternică, însoţită rapid de pierderea cunoştinţei
  • ameţeli inexplicabile.

Într-un studiu efectuat în Marea Britanie, de către Stroke Association (Asociaţia dedicată studiului atacurilor cerebrale), se arată că 10000 de atacuri cerebrale ar putea fi prevenite anual, dacă oamenii nu ar ignora simptomele prevestitoare. Lipsa de informare este principalul obstacol: într-un studiu desfăşurat de asociaţie pe 670 de oameni care suferiseră accidente ischemice tranzitorii, mai mult de jumătate nu numai că nu realizaseră că suferiseră un mini atac, dar nici nu erau conştienţi de ceea ce se petrecuse cu ei în acest interval.

Despre accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă. Fără sânge, celulele creierului încep să moară în câteva minute. De aceea, intervenția imediată este crucială, ea poate împiedica decesul și poate preveni alte complicații.
Sunt două tipuri de AVC – ischemic (atunci când o arteră care alimentează creierul se înfundă cu un cheag de sânge) și hemoragic (când o arteră care alimentează creierul se sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului).Majoritatea cazurilor de AVC sunt accidente ischemice. Cele hemoragice sunt provocate adesea de hipertensiune arterială și de anevrisme.

Există și o a treia categorie, accident ischemic tranzitor (AIT), care se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă doar temporar. Acest tip de AVC nu are consecințe grave, dar poate reprezenta un semnal de alarmă pentru un viitor atac cerebral.
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală extrem de severă. Mulți dintre cei care suferă un AVC mor într-o lună, iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu complicații neurologice grave (paralizia membrelor, dificultăți de vorbire sau înghițire, tulburări emoționale, de echilibru și de vedere, pierderea memoriei etc.) .

Cum previi un accident vascular cerebral

Pentru a preveni accidenul vascular cerebral și fibrilația atrială, medicii recomandă:

  • Controlul hipertensiunii arteriale, al diabetului zaharat și al greutății;
  • Alimentația sănătoasă, fără grăsimi, bogată în fructe și legume;
  • Renunțarea la fumat;
  • Consumul moderat de alcool;
  • Sportul regulat;
  • Tratarea apneei obstructive de somn.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel