Sari la conținut

Ce semnificație are Lumina de Paște și de ce este important să o aducem în casele noastre: Această lumină străpunge moartea şi…

lumanare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce semnificație are Lumina de Paște și de ce este important să o aducem în casele noastre: Această lumină străpunge moartea şi…

În fiecare an, credincioșii merg la biserică pentru a lua lumină. Considerată de creștini o adevărată minune, Lumina Sfântă sau focul haric, se aprinde în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim ajunge an de an în casele creștinilor.

Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean și episcopul copților, înconjoară de trei ori în Sfântul Mormânt, cântând imnuri.

Lumina Sfântă coboară și aprinde candela, de unde apoi patriarhul aprinde 33 de lumânări (semnificând numărul anilor lui Iisus Christosla răstignire).

Patriarhul iese apoi din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, împarte lumină celor prezenți. Înaintea de săvârșirea minunii, Sfântul Mormânt este verificat pentru a nu exista acolo nicio sursă de lumină, iar înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul este și el examinat de autoritățile israeliene pentru a se arăta că nu poartă asupra sa mijloace tehnice de aprindere a focului.

Semnificația Luminii de Paște o regăsim în rugăciunea rostită de patriarh pentru primirea Luminii Sfinte la Ierusalim. Lumina de Paște este însăși „Hristos- Soarele„ care prin Învierea Lui din morți a adus speranță, bucurie și lumină pe Pământ.

Stăpâne, Doamne, Iisuse Hristoase, Înţelepciune începătoare de lumină a Tatălui Celui fără-de-început, Care locuieşti întru lumina cea neapropiată, Care ai poruncit luminii să strălucească dintru întuneric, Care ai spus să fie lumină şi a fost lumină, Doamne, Dătătorule- de-lumină, Care ne-ai scos din întunericul înşelăciunii şi ne-ai călăuzit la lumina minunată a cunoştinţei Tale, Care ai umplut de lumină şi bucurie tot pământul prin venirea Ta în trup aici şi cele de dedesubt prin pogorârea Ta la iad, după care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfinţii Tăi apostoli, Ţie Îţi mulţumim că prin credinţa cea dreaptă ne-ai scos din întuneric la lumină şi ne-am făcut fii ai luminii prin sfântul Botez şi am văzut slava Ta plină de har şi adevăr (Ioan 1, 14).

Dar o, Dătătorule-de-lumină Doamne, Care eşti lumina văzută de cei care au stat în întuneric; Stăpâne Doamne, Care eşti Lumina cea adevărată, care luminezi pe tot omul care vine în lume (Ioan 1,9), singura Lumină a lumii şi lumina vieţii oamenilor, de a Cărui slavă este plin tot universul, căci Tu ai venit ca lumină în lume prin pogorârea Ta în trup, deşi lumea a iubit întunericul mai mult decât lumina….”, potrivit basilica.ro.

Preotul Ioan Valentin Istrati a oferit pentru doxologia.ro un răspuns la întrebarea de ce trebuie să aducem în casele noastre Lumina de la Înviere.

Redăm mai jos răspunsul preotului la această întrebare:

De ce luăm lumina în noaptea de Înviere? Ce semnificație are?

„Învierea Mântuitorului Hristos este izvorul luminii veşnice care se revarsă peste întregul univers din Trupul lui Hristos cel înviat din morţi. Hristos Mântuitorul pătrunde până la temeliile iadului şi umple toată făptura cu lumina Sa necreată, cu harul dumnezeiesc care radiază din Dumnezeu din veşnicie.

Această lumină străpunge moartea şi întunericul veacurilor cauzat de păcat şi de înstrăinare de Dumnezeu. Dumnezeu este de nepătruns în fiinţa Sa, dar lumina necreată pe care o răspândeşte în mod firesc în lume este accesibilă oamenilor curăţiţi de păcat şi deschişi la iubirea lui Dumnezeu.

Lumina care s-a revărsat din mormântul lui Hristos Dumnezeu nu se dăruieşte doar Bisericii, ci întregii lumi, de aceea slujba Învierii se face afară din Biserică: „Acum toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele dedesubt” spune un tropar al Învierii.

Creştinii iau lumina Învierii şi suflete şi lumina văzută din jertfa lumânărilor ca simbol şi prezenţă a luminii nevăzute în lume, adică a lui Hristos care a zis:

„Eu sunt lumina lumii”. Lumina Învierii trebuie păstrată cu înfiorare şi rugăciune în suflet şi răspândită prin fapte bune şi smerenie în jurul nostru, pentru ca noi să devenim oameni ai Învierii, este răspunsul oferit de preotul Ioan Valentin Istrati la întrebarea de ce e important ca în fiecare casă să ajungă Lumina Sfântă în noaptea de Paște.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel