Categories: Stil de viaţă

Ce și cum mănâncă japonezele de ”nu îmbătrânesc și nu se îngrașă” ?

Naomi Moriyama, autoarea cărţii “Japanese Women Don’t Get Old or Fat” („Femeile din Japonia nu îmbătrânesc şi nu se îngraşă”), susține că femeile din Japonia dețin secretul siluetei de vis. Astfel, ele nu “cunosc” bătrâneţea şi nici obezitatea.  “Este vorba mai mult despre o cultură şi nu neapărat despre o dietă, un stil de viaţă sanatos, care nu implică numai mâncare sănătoasă!”, spune autoarea cărţii, care vorbeşte şi despre faptul că asiaticele ştiu cum să se …îndrăgostească de mâncare, adică să preţuiască hrana.

În afara faptului că sunt înnebunite după agar-agar, o algă bogată în minerale al cărui efect gelifiant crește sațietatea și stimulează detoxifierea, asiaticele sunt adreptele principiului “Serveşte porţii mai mici şi mănâncă încet”. În plus, tot specialiştii subliniază că femeile japoneze nu urmează diete drastice de slăbire deoarece sunt minione în mod natural şi au o structură osoasă fină şi delicată.

Masa de dimineaţă este cea mai importantă, de aceea femeile japoneze care ţin la siluetă mănâncă mult dimineaţa, pentru a preveni poftele survenite peste zi. Micul lor dejun presupune supa miso, orez, ouă, peşte, legume, fructe şi ceai verde.

Alimentele consumate sunt în mare parte  de sezon, proaspete. Mesele se servesc încet, iar meniurile sunt pregatite astfel încât să placă ochiului! Caloriile din felurile de mâncare nu se numără, dar carnea de pui şi de vită se consuma în cantităţi mici,iar pâinea şi produsele lactate nu au ce căuta în alimentaţie. Fructele sunt singurele alimente care se servesc la desert, însă porţiile sunt şi ele mici.

Pentru a mânca precum japonezele, Naomi Moriyama recomandă peştele gras (somon, macrou), legume (legume de mare, ridichiile albe, algele) orezul (brun), soia, tăieţei, fructe (mere Fuji, mandarine), ceai verde.

Fără excese

Nutriționiștii în general spun că ar fi culmea să credem că japonezele sunt perfecte la capitolul alimentaţie. Dar fac multă mişcare şi evită alimentele semipreparate, salamurile, pateurile şi alte ingrediente ambalate, bazându-se doar pe ingrediente proaspete. Secretul alimentaţiei lor constă în ştiinţa de a îmbina toți nutrienții necesari unei sănătăţi de invidiat cu alimente cu puţine calorii.Specialiştii explică procesul încetinit de ingerare a mâncării prin posibilitatea creierului de a realiza că stomacul este plin: “dacă mâncăm cantităţi mai mici la fiecare masă, vom ajunge în scurt timp să scăpăm de kilogramele în plus, dar şi să avem o viaţă sănătoasă, fără excese. Nu trebuie să micşorăm toate porţiile, ci doar pe cele care conţin calorii foarte multe.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

6 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

7 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

8 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia