vineri, iunie 5, 2020

Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent intalnite afectuni genitale cu care se confrunta femeile. Cunoscuta si sub denumirea de “pietre ale uterului”, fibromul uterin este o tumora benigna (necanceroasa) care se dezvolta pe tesutul muscular al uterului, in special pe peretii exteriori sau interiori ai acestuia, punand presiune pe organele din jur si generand o durere imensa.

Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, aproape 40% dintre femeile cu varsta pana la 35 de ani dezvolta un fibrom uterin, iar procentul creste odata cu inaintarea in varsta, astfel aproape 70% dintre femeile cu varsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

Citește și:

 „Fibromul uterin este mai mult decat o patologie intalnita frecvent in randul femeilor, ajunge sa afecteze starea pacientei la nivel emotional, psihologic si, chiar, familial. Lipsa informarii suficiente, dar si tendinta de a ignora chiar si cele mai mici simptome, determina un comportament irational, de cele mai multe ori femeile ajungand la medic intr-o stare grava. De curand, am operat o pacienta de doar 32 de ani, cu un fibrom uterin subseros de 6/5 cm, care dorea neaparat conservarea uterului, desi posibilitatile prezentate anterior vizau o operatie radicala prin care s-ar fi eliminat complet uterul, pacienta a fost operata laparoscopic, adica fara acea incizie mare pe abdomen, recuperarea a fost rapida, iar acum se poate bucura de o viata normala., a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie.

Semne si simptome ale fibromului uterin

Citește și:

In general, manifestarile fibromului uterin sunt foarte variate, intrucat depind de numarul, de marimea si, in special, de localizarea acestuia. Exista trei tipuri diferite de fibroame uterine:

 • fibromul submucos – care se dezvolta in cavitatea interioara a uterului, sub mucoasa acestuia si genereaza sangerari prelungite, menstruatii neregulate, fiind o adevarata problema, in special, pentru femeile care doresc o sarcina;
 • fibromul subseros – dezvoltat sub invelisul extern al uterului si responsabil pentru compresiunea pe vezica urinara sau atunci cand este localizat in spatele uterului, poate determina constipatie sau dureri de spate;
 • fibromul intramural – este cel mai frecvent tip de fibrom uterin si se dezvolta in peretele uterin;
 • fibromul pediculat – prezinta o tulpina si poate creste atat in interiorul uterului, cat si in exteriorul acestuia.

Citește și:

Pacientele diagnosticate cu fibrom uterin asimptomatic pot trai cu acesta fara a avea nevoie de tratament, insa cele care prezinta fibrom uterin simptomatic prezinta o serie de manifestari specifice, precum:

 • sangerari menstruale abundente;
 • prelungirea ciclului menstrual si instalarea anemiei datorita numarului scazut de globule rosii;
 • sangerari inainte si dupa menstruatie sau chiar intre menstre;
 • dureri sau senzatia de presiune pelvina;
 • dureri in abdomen, pelvis sau partea superioara a spatelui;
 • dureri in timpul actului sexual;
 • presiunea asupra intestinului, care poate duce la constipatie sau chiar balonare;
 • blocajul uretal, urmat de blocajul renal;
 • dificultati in tranzitul intestinal;
 • infertilitate sau probleme in sarcina (avort spotan).

De regula, fibromul uterin se dezvolta in prioada sarcinii si isi inceteaza evolutia odata ce femeia a intrat la menopauza, insa sunt cazuri in care acesta trebuie extirpat pentru a nu pune in pericol sanatatea si chiar viata pacientei. Odata resimtite aceste simptome, este recomandat un consult medical pentru a determina cu exactitate diagnosticul si inceperea tratamentului sau posibilitatea de extirpare a fibromului.

Parteneri