Sari la conținut

Ce simți când ai cancer? Cele mai întâlnite simptome

durere pelvina
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Fibrom uterin

Cancerul este definit ca o boală în care există o creștere necontrolată a celulelor anormale din organism, care sunt numite maligne.

Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite indică faptul că celulele normale se înmulțesc atunci când organismul are nevoie de ele și mor atunci când sunt deteriorate sau dacă organismul nu mai are nevoie de ele; dar când materialul genetic al unei celule se modifică, cancerul se dezvoltă acolo. Dacă se întâmplă acest lucru, celulele se divid prea repede și nu mor în mod normal.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) indică faptul că această boală este principala cauză de deces în lume.

În 2020, aproape 10 milioane de decese au fost atribuite acestei afecțiuni, adică unul din șase dintre cei înregistrati. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt de sân, plămân, colon și rectal și prostată.

OMS asigură că aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează consumului de tutun, unui indice de masă corporală ridicat, consumului de alcool, consumului redus de fructe și legume și lipsei de activitate fizică.

Semne că ai cancer

Semnele acestei boli pot fi variate și, potrivit Cancer. Org, vor depinde de locația, dimensiunea și cât de mult ar putea afecta organele sau țesuturile din jur.

„Dacă un cancer se răspândește (metastazează), atunci semnele sau simptomele pot apărea în diferite părți ale corpului”, spune sursa menționată mai sus.

O tumoare canceroasă poate crește în organe sau poate apăsa pe organe, poate afecta vasele de sânge și limfatice și poate ajunge la nervii din jur.

Această presiune provoacă unele dintre semnele și simptomele cancerului. Boala poate provoca, de asemenea, febră, oboseală extremă sau scădere în greutate. Acest lucru este strâns legat de celulele canceroase care consumă o mare parte din aprovizionarea cu energie a organismului.

Cele mai întâlnite simptome

Acestea sunt câteva dintre cele mai comune simptome care ar fi legate de cancer, potrivit instituției americane:

  • Oboseală sau epuizare extremă care nu se ameliorează odată cu odihna.
  • Pierderea sau creșterea în greutate constând în 10 sau mai multe kilograme și fără un motiv aparent.
  • Probleme cu alimentația, cum ar fi lipsa de foame, probleme la înghițire, dureri abdominale, greață și vărsături.
  • Umflare sau umflături oriunde pe corp.
  • Duritate sau o masă în sân sau oriunde în corp
  • Durerea, în special durerea care apare într-un mod nou și fără un motiv aparent și care nu dispare, dar poate chiar să se agraveze.
  • Modificări ale pielii, cum ar fi o umflătură care sângerează sau pielea devine solzoasă ca textură; o aluniță nouă sau o modificare a uneia dintre alunițe, ulcerație care nu se vindecă ușor sau o îngălbenire a suprafeței ochilor
  • Tuse sau iritație a gâtului care nu dispare.
  • Sângerări sau vânătăi neobișnuite fără un motiv aparent.
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipația sau diareea care nu dispare sau orice modificare a aspectului scaunului.
  • Modificări ale obiceiurilor vezicii urinare, cum ar fi sângele la urinare sau nevoia de a urina mai mult sau mai puțin frecvent.
  • Febră sau transpirații nocturne.
  • Dureri de cap.
  • Probleme de vedere sau auz.
  • Modificări ale gurii, cum ar fi ulcere sau răni, sângerări, durere și amorțeală.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel