Sari la conținut

Ce simți când faci atac cerebral și cât timp ai să ceri ajutor

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
AVC, boala care de ucide in cateva ore

Simptome accident vascular cerebral. Accidentele vasculare cerebrale reprezintă una dintre principalele cauze de deces, atât în România, cât şi în lume. Majoritatea persoanelor supravieţuiesc unui accident vascular cerebral, dar rămân cu deficienţe motorii mai mult sau mai puţin severe.

Trebuie menționat de la început ca accidentul vascular cerebral este de două feluri: ischemic și hemoragic. Cel ischemic, denumit și infarct cerebral, este produs prin oprirea bruscă a circulației sângelui la nivelul unei artere cerebrale și are ca mecanism principal de producere ateroscleroza, care duce în final la astuparea (obstrucția) vasului. Accidentul vascular cerebral hemoragic se produce prin ruperea unui vas la nivelul creierului și are ca și consecință inundarea acestuia cu sânge. În ambele cazuri creierul suferă și apar semne și simptome specifice, produse de afectarea unui anumit teritoriu vascular.

Simptome accident vascular cerebral

În atacul cerebral, cele mai frecvente simptome sunt:

 • pierderea forței musculare într-o jumătate a feței și/sau jumătate de corp,
 • tulburare de vorbire, care devine neclară (dizartrie) sau absentă (afazie),
 • tulburări de sensibilitate într-o jumătate a feței și/sau jumate de corp,
 • tulburări de echilibru,
 • tulburare de înghițit,
 • vedere dublă (diplopie).

Hemoragia cerebrală de obicei începe cu:

 • dureri de cap (cefalei) extrem de puternice,
 • grețuri,
 • vărsături,
 • agitație,
 • pierderea cunoștinței.

Persoanele care prezintă astfel de simptome sau cei din jur (rude, vecini) ar trebui să solicite cât mai repede ambulanța și să fie duse la spital pentru investigații de specialitate și tratament, pentru că în concepția actuală pe plan mondial timpul înseamnă creier („time is brain”). În concluzie, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

E ideal ca pacientul să ajungă la spital în primele 3 ore de la debutul simptomelor.

Care sunt șansele de supraviețuire după un AVC?

Șansele de supravietuire depind de mai mulți factori: felul accidentului vascular cerebral (infarct sau hemoragie), de localizarea și mărimea acestuia, de bolile asociate, de vârstă. Se consideră că mortalitatea în infarctul cerebral este de 12-40% și este mai mare în primele două săptămâni de la debutul bolii. Hemoragiile cerebrale au în general o evoluție mult mai gravă, mortalitatea fiind de peste 70%.

Ce presupune tratamentul?

Tratamentul presupune un complex de măsuri medicale, dar și de altă natură, care să amelioreze evoluția bolnavului. În stadiile inițiale, acute grave se pune problema pericolului vital, a supraviețuirii. La cei care se mențin în viață se pune problema identificării și tratării factorilor de risc, precum și al bolilor asociate (în primul rând cele cardiace). În final se pune problema recuperării, în special prin măsuri complexe de recuperare a vorbirii (unde este cazul) și a forței musculare (prin cultură fizică medicală și balneofizioterapie).

Cum pot fi prevenite accidentele vasculare cerebrale?

Accidentele vasculare cerebrale se previn prin combaterea factorilor de risc care sunt de două feluri. În primul rând sunt factorii de risc modificabili, asupra cărora se poate acționa (hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, grăsimile din sânge, obezitatea, contraceptivele orale, fumatul, consumul exagerat de alcool, stresul, sedentarismul).

Din păcate există și factori de risc nemodificabili, asupra cărora nu se poate interveni, dintre care menționăm vârsta (riscul de a face accident vascular cerebral crește odată cu înaintarea în vârstă) și tipul de personalitate (cel coleric este predispus pentru AVC).

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel