Sari la conținut

Ce sporturi vi se potrivesc în funcție de vârstă?

Învăţaţi copiii să facă sport de la vârste fragede. Mişcarea îi va ajuta să se dezvolte armonios, să aibă oase sănătoase şi să îşi dezvolte echilibrul. La bătrâneţe, sportul te fereşte de boli şi alungă durerile încheieturilor. Aflaţi exact care sunt cele mai bune exerciţii pe care le-aţi putea face în funcţie de vârstă.

Grupa de vârstă 10-20: înot, tenis, baschet. Prea puţini copii se mai duc la şcoală pe jos. „Mişcarea îi ajută pe copii să îşi construiască o structură minerală osoasă densă şi îi face mai rezistenţi“, spune pediatrul Alexis Cochino.

Printre sporturile indicate tinerilor între 10 şi 20 de ani se numără înotul, atletismul, tenisul, baschetul, voleiul etc. Acestea ajută la o dezvoltare armonioasă a corpului, cresc capacitatea organismului de a face efort şi solicită suplimentar inima şi plămânii, întărindu-le.

Grupa de vârstă 20-30 de ani: fitness, dans, pilates. Sunt ideale activităţ ile dinamice: fitnessul, joggingul, dansul, artele marţiale, exerciţ iile de întindere. „Mulţi tineri devin sclavi ai birourilor, aşa că, pentru o postură corectă, dar şi pentru relaxare, recomand yoga şi pilatesul“, spune medicul Catherine Spencer Smith, specialist în sport la Universitatea Bangor, Marea Britanie. Acesta aminteşte că toate sporturile care implică dezvoltarea echilibrului (ciclism, snow-boarding, schi, skate-boarding) sunt bune pentru tineri. În plus, mişcarea sporeşte fertilitatea.

Grupa de vârstă 30-40 de ani: înot, jogging. După vârsta de 35 de ani, corpul intră în declin, de aceea devine extrem de importantă mişcarea. „Este ca atunci când ai o maşină şi, după câteva sute de mii de kilometri, încep să se mai strice diverse părţi din ea“, spune Karen Hambly, specialist în medicină sportivă la Universitatea Metropolitană din Londra.

La această vârstă este nevoie de exerciţii fizice intense, care să vă ajute să produceţi hormoni de creştere, să aveţi vitalitate, energie şi o piele tonifiată, consideră medicii. Sunt recomandate exerciţiile intense cu greutăţi mici, joggingul, înotul.

Grupa de vârstă 40-50 de ani: bicicletă, yoga, stepper. Exerciţiile de tip cardio şi întinderile sunt o bună alegere pentru această vârstă. În prima categorie intră exerciţiile făcute pe banda de alergat, pe bicicletă, pe stepper ori la aerobic; în cea de-a doua, puteţi alege între pilates, yoga, tai chi. În această perioadă apar probleme cu încheieturile, de aceea nici înotul nu ar fi o opţiune rea.

Grupa de vârstă 50-60 de ani: încercaţi mişcările de echilibrare. O problemă clasică este pierderea echilibrului, de aceea sunt utile exerciţiile care îl pot îmbunătăţi. „Încercaţi să staţi într-un picior cu ochii închişi. Schimbaţi stângul cu dreptul“, spune Karen Hambly. Grupa de vârstă 60-70: exerciţii cu gantere uşoare. Puteţi încerca sporturi mai intense, cum ar fi înotul, dar pentru a încetini pierderea masei musculare sunt esenţiale exerciţiile cu gantere uşoare. Încercaţi să aveţi astfel de sesiuni cel puţin de trei ori pe săptămană.

DUPĂ 70 DE ANI

Încercaţi întinderile şi plimbările alerte

După 70 de ani yoga, pilates şi tai chi sunt ideale. Ele îmbunătăţesc echilibrul, ajută încheieturile, uşurează respiraţia. În plus, astfel de sporturi cresc încrederea de sine, care începe să scadă după 70 de ani, cam la 47,5% dintre vârstnici. Mersul pe jos, plimbă rile în ritm alert şi, de ce nu, alergările sunt recomandate din plin, după 80 de ani. Este important cum vă echipaţi, deoarece după această vârstă încep să apară probleme cu termoreglarea. Ca să nu aveţi senzaţia de frig, puneţi mai multe straturi de haine. Exerciţiile de întindere sunt şi ele foarte bune, deoarece vă ajută să vă recăpătaţi echilibrul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel