Ce spun poftele alimentare despre organismul nostru? Ai putea avea aceste carențe în organism!

Pofta este propriul mod al organismului de a ne semnala un dezechilibru sau o carență. Acestea sunt manifestate de majoritatea persoanelor și, adesea, semnifică o lipsă de nutrienți esențiali. Iată ce spun poftele alimentare despre starea de sănătate a organismului și ce pot ascunde.

Organismul nostru este capabil să „simtă” atunci când anumite substanțe hrănitoare esențiale nu se află la un nivel optim. Pentru că alimentația este principala sursă a nutrienților, organismul nostru încearcă să aducă un aport suficient cu ajutorul acestor pofte.

Prin urmare, poftele sunt metode prin care organismul nostru semnalează lipsa unor nutrienți esențiali. Cu toate acestea, adesea, avem poftă de alimente nesănătoase. Dacă înțelegem ce se află în spatele poftelor putem, de asemenea, să îi oferim organismului alternative sănătoase prin care să compelteze nivelul optim de nutrienți esențiali.

Ce dezvăluie poftele despre organismul nostru?

Lygia Alexandrescu, nutriționist, a vorbit pentru Antena 3 despre pofte, ce sunt acestea și cum ne ajutăm organismul să obțină substanțe hrănitoare în mod sănătos. De asemenea, nutriționistul susține că poftele pot avea și alte cauze, precum stresul sau dezechilibrele hormonale.

„Diverși factori pot favoriza apariția poftelor alimentare: dezechilibrele hormonale, emoțiile puternice, unele carențe nutriționale, etc.

Stresul are ca rezultat nivele crescute de cortizol, un hormon al stresului, care poate favoriza depunerea de grăsime abdominală.

Așadar, managementul stresului, hidratarea completă, orele de somn suficiente și în intervale de timp corecte, consumul suficient de proteine și evitarea instalării senzației de foame prin mese consumate regulat, constituie câteva măsuri prin care se pot preveni poftele alimentare.

În lucrarea sa, “Chimia Omului”, Bernard Jensen stabilește corespondente clare între diversele carențe nutriționale, apetitul pentru anumite alimente și recomandăm variante/opțiuni alimentare echilibrate pentru aceastea.

Iată câteva exemple:

Pofta de ciocolată poate semnala o carență de magneziu care poate fi furnizat de câteva nuci sau de fructe.

Pofta de dulce poate releva o carență de crom, fosfor, sulf sau triptofan. Cromul poate fi furnizat de struguri, brânză, broccoli, fosforul se găsește în pește, carne, cereale integrale, sulful are ca sursă alimentară varză, hreanul sau afinele, iar triptofanul este un aminoacid esențial, care abundă în carnea de curcan, în cartofi și în spanac.

Pofta de alcool poate ascunde mai multe carențe: de proteine, calciu, glutamină și potasiu. Sursa principală de proteine superioare este carnea albă (pui, curcan), calciu se găsește în lactatele fermentate, glutamină e prezentă în varza crudă și potasiul e prezent în toate fructele de sezon.

Pofta de alimente sărate poate semnala o lipsa de cor, care poate fi furnizat de laptele de capră și de pește”, spune Lygia Alexandrescu.

 

Recent Posts

Sunt probleme cu pensiile: Mulți nu și-au primit banii înainte de Paște. Ce decizie s-a luat

Probleme cu pensiile românilor. Autoritățile spuneau că toți pensionarii își vor primi pensia înainte de…

10 minute ago

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple pe care un…

40 de minute ago

Medic: Nici cea mai grasă carne nu îți va crește colesterolul dacă o mănânci cu asta

Friptura de miel este vedeta zilei de Paște și este nelipsită de pe mesele românilor…

o oră ago

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

2 ore ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

2 ore ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic