Sari la conținut

Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta. Semnul care ar trebui să te trimită URGENT la medic!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce spune culoarea scuaunului despre starea ta de sănătate

Din cuprinsul articolului

Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta. Scaunele au o gamă de culori, care oferă indicii prețioase despre organismul tău.

Toate nuanțele de maro și chiar verde sunt considerate normale. Doar rareori culoarea scaunului indică o afecțiune intestinală potențial gravă.

Culoarea scaunului este în general influențată de ceea ce mănânci, precum și de cantitatea secretă de bilă (un lichid galben-verzui care digeră grăsimile) din scaun. Pe măsură ce pigmenții biliari călătoresc prin sistemul digestiv, ei sunt modificați chimic de enzime și trec de la verde la maro.

Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta. Consultați-vă medicul dacă sunteți îngrijorat de culoarea scaunelor pe care le aveți. Dacă scaunele dumneavoastră sunt de culoare roșie sau neagră, ceea ce poate indica prezența sângelui, trebuie să mergeți imediat la medic.

Ce culoare are scaunul tău?

Maro: Este culoarea normală, ceea ce înseamnă că totul este în regulă.

Verde: poate indica un exces de stres. Dacă scaunul este verzui, înseamnă că bila nu a fost complet descompusă. În general, este inofensiv ca scaunul să aibă această culoare temporar, totuși, dacă decolorarea apare pentru o perioadă lungă de timp, va fi necesar să consultați un medic.

Bej: dacă scaunul este foarte deschis la culoare înseamnă că există o problemă la digerarea grăsimilor sau că există o deficiență a bilei, care poate fi cauzată de obstrucție biliară, hepatită, ciroză etc.

Galben: Culoarea gălbuie se poate datora diferitelor infecții, probleme de absorbție intestinală sau bolii celiace.

Roșu: sângerarea este principala cauză a scaunelor roșiatice, dacă colorantul alimentar a fost deja exclus. Aceasta sangerare poate fi intestinala, rectala sau anala si poate fi cauzata de diverticuli, rani, hemoroizi, ulcere, tumori intestinale, printre multe alte motive.

Negru: aceasta culoare poate fi cauzata de aportul unor medicamente sau suplimente alimentare, mai ales daca acestea contin cantitati mari de fier. Cu toate acestea, dacă nu se iau medicamente, scaunele negre pot indica sângerare la nivelul stomacului, esofagului sau intestinului subțire.

Dacă pe lângă culoarea închisă, scaunele sunt și mai subțiri decât de obicei, ar putea fi un semn de cancer colorectal.

Și textura?

Textura scaunului joacă, de asemenea, un rol foarte important în sănătate. Dacă sunt dure și mici, înseamnă că există probleme cu constipația.

Cele care sunt cam lungi și moi, dar nu suficient de moi pentru a se destrama, sunt cele cu textura ideală, indicând că totul este în regulă.

Dacă scaunul este excesiv de moale sau chiar lichid, înseamnă că există diaree, care poate fi cauzată de mai mulți factori, de la o infecție temporară până la un sindrom permanent, precum sindromul de colon iritabil.

De asemenea, trebuie să fim conștienți de mirosul pe care îl emană. Deși scaunele miros de obicei urât, dacă emană o aromă mult mai neplăcută decât de obicei, este necesar să consultați un medic.

Fii atent la semnalele corpului tău și mergi la un coloproctolog atunci când observi orice anomalie în mișcările intestinale, transmite MayoClinic.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel