Sari la conținut

Ce spune pielea despre starea sănătății tale? 6 semne de boală „scrise” pe piele

Semne de boală pe piele. Boli precum psoriazisul, eczema și rozaceea nu sunt doar probleme ale pielii. Acestea pot avea un impact asupra riscului dumneavoastră pentru alte boli.

Afecțiunile pielii pot fi legate de alte probleme de sănătate care te-ar putea surprinde. De aceea, medicii pot vedea semne de boală scrise pe fața ta. Iată ce ar putea dezvălui pielea despre sănătatea ta.

Semne de boală „scrise” pe piele- 1. Eczema: legată de depresie și anxietate

Petele uscate, mâncărime și petele roșiatice ale acestei afecțiuni pot apărea pe zone precum gâtul sau interiorul coatelor. Este o boală extrem de comună și, deși apare cel mai adesea pentru prima dată la copii, și adulții o pot dezvolta.

O surpriză, totuși, este impactul pe care îl poate avea asupra sănătății tale mintale, spune dermatologul Jonathan Silverberg, MD, PhD, profesor asistent în dermatologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

„Mulți pacienți simt că ar fi într-o dispoziție proastă sau că au o tulburare depresivă majoră. Ei nu fac legătura că o mare parte provine din a avea o boală de piele”, spune el.

Tratarea eczemei (cu un medicament topic prescris, de exemplu) poate ameliora simptome precum mâncărimea care perturbă somnul. Aceasta, la rândul său, poate reduce stresul pe care îl puteți simți în legătură cu boală.

2. Vitiligo: crește riscul de probleme cu tiroida

Această afecțiune a pielii duce la pierderea pigmentului în piele, explică Courtney Schadt, MD, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din Louisville.

„Este cauzat de sistemul imunitar care atacă celulele din piele care produc pigmentul numit melanină”, explică dr. Schadt, potrivit thehealthy.com. 

De asemenea, poate împărtăși căi similare cu alte afecțiuni autoimune, cel mai frecvent boala tiroidiană.

„Evaluez toți pacienții pentru simptomele acestor alte afecțiuni și fac analize de sânge dacă este necesar”, spune dr. Schadt.

Dacă este necesar, încurajați medicul dermatolog să facă același lucru.

Semne de boală „scrise” pe piele- 3. Psoriazis: Asociat cu boli de inima

Această boală autoimună provoacă pe piele pete în relief, aspre și solzoase, conform Fundației Naționale pentru Psoriazis. De asemenea, poate fi legat de unele probleme grave de sănătate.

Fundația subliniază că cercetările arată că persoanele cu o formă severă de psoriazis au cu 58% mai multe șanse de a avea un „eveniment cardiac major” și cu 43% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.

„Pot exista anumiți markeri inflamatori implicați atât în psoriazis, cât și în dezvoltarea plăcii în artere”, spune dr. Silverberg.

De asemenea, poate avea de-a face cu medicamentele puternice pe care pacienții trebuie să le ia adesea pentru a controla boala care contribuie la efectele secundare, adaugă Marie Jhin, MD, dermatolog certificat din San Francisco.

piele uscată
Sursa foto: McCutcheon on Unsplash

4. Piele uscată, cu mâncărimi: asociat cu ADHD

Când pielea nu se oprește din mâncărime, poate deveni extrem de supărătoare. Scărpinatul constant vă poate deranja toată noaptea, făcând privarea de somn o problemă.

Din aceste motive, cercetătorii cred că dermatita atopică (cea mai comună formă de eczemă) are rădăcini atât la copii, cât și la adulți, ADD și ADHD.

Într-un studiu publicat în British Journal of Dermatology, pacienții adulți au avut un risc crescut de apariție a acestor tulburări cu 61%, persoanele cu cel mai mare risc fiind cei care au și dureri de cap și insomnie.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ați fost diagnosticat cu dermatită atopică/eczemă și vă confruntați cu simptome ADHD, cum ar fi probleme de concentrare asupra unei sarcini, abilități slabe de gestionare a timpului și impulsivitate.

Semne de boală „scrise” pe piele- 5. Cancer de piele: crește riscul pentru alte tipuri de cancer

Dacă ai depășit un diagnostic de melanom, nu vrei să mai auzi niciodată de această boală. Dar, după cum notează Societatea Americană de Cancer (ACS), supraviețuitorii melanomului prezintă un risc crescut de a dezvolta un alt cancer de piele, precum și alte tipuri de cancer aparent fără legătură, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul de rinichi.

Pentru a vă reduce riscul de cancer secundar, ACS sugerează să luați acești pași inteligenți: fiți vigilenți cu privire la limitarea expunerii la UV, rămâneți activ, mâncați o dietă sănătoasă pe bază de plante și respectați o băutură alcoolică pe zi (două pentru bărbați).

6. Rozaceea: Poate fi asociat cu Alzheimer

Dintre cele 16 milioane de americani cu rozacee, o afecțiune marcată de înroșirea pielii și înroșirea feței, cei mai mulți nu primesc tratament pentru că nu știu că o au, potrivit Societății Naționale de Rozacee.

Starea pielii este legată de un risc crescut de demență la femei cu 28%, conform cercetării din 2016 din Annals of Neurology.

Este o cercetare în curs de dezvoltare, dar dacă aveți rozacee – mai ales dacă aveți peste 60 de ani, notează studiul – ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice probleme cognitive pe care le întâmpinați.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel