Sari la conținut

Ce spune șeful CNAS despre asigurările private de sănătate

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat marţi că asigurările private ar putea duce la creşterea finanţării sistemului medical, ceea ce ar determina şi o creştere a calităţii actului medical şi a nivelului condiţiilor de cazare din spitalele publice.

„Casa tratează spitalul public sau furnizorii publici la fel ca şi pe cei privaţi, cu diferenţa că furnizorii publici nu pot să încaseze nicio coplată, furnizorii privaţi pot să încaseze o coplată. (…) Ar trebui să găsim o soluţie să stimulăm şi publicul să se dezvolte şi să nu rămână la acel nivel. (…) Şi publicul ar putea să creeze condiţii la fel de bune ca şi în spitalul privat. (…) Contează calitatea actului medical, contează serviciul medical pe care îl primeşte pacientul, medicii fiind aceiaşi, cu puţine excepţii unde sunt doar în privat. (…) Ar trebui să vină şi asigurările private şi atunci ar mai fi cineva care participă la finanţarea sistemului public şi poate că venind ar creşte calitatea actului medical, creşte nivelul condiţiilor de cazare. În ceea ce priveşte fondurile Casei, am preferat să deplasăm ponderea de la spitale către medicina privată, către ambulatoriu şi medicina terţiară să rămână doar cu acele cazuri care chiar trebuie să ajungă în spital sau care nu se pot rezolva decât acolo, doar acolo”, a spus Ciurchea, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Parlament.

Preşedintele CNAS a arătat că proiecţia bugetului sănătăţii pentru anul viitor „nu este mică”.

„Proiecţia bugetului pentru anul viitor ca sumă nu este mică. Calitatea nu ştiu dacă a crescut proporţional sau un procent din valoarea bugetului. Satisfacţia pacientului la fel”, a precizat reprezentantul CNAS.

Vasile Ciurchea a afirmat că există un memorandum semnat cu Banca Mondială privind plata pentru performanţă.

„Acum profităm de un memorandum semnat de MS cu Banca Mondială pe plata pe performanţă şi încercăm să beneficiem de experienţa şi ştiinţa Băncii Mondiale tocmai pentru a reuşi să facem nişte criterii de performanţă mai aproape de adevăr. (…) Putem cuantifica serviciul medical la adevărata lui valoare, cu condiţia să fie internate doar acele cazuri care nu îşi găsesc rezolvarea niciunde şi atunci ar fi abordare mai corectă. (…) Dacă ne uităm pe un top al internărilor – să zicem Top 25 – o să vedem că foarte multe sunt de medicina primară şi de ambulatoriu, nu sunt de spital”, a susţinut şeful CNAS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel