Sari la conținut

Ce sume de bani mai încasează ucrainenii refugiați din România, de la 1 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească

refugiati
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cati bani primesc refugiatii ucraineni de la statul roman

După începerea războiului în februarie 2022, ucrainenii au fost nevoiți să fugă din calea bombardamentelor. Țările Europei i-au primit cu brațele deschise și cu multe ajutoare financiare și nu numai.

În timp ce alții au plecat în Polonia, Germania, Bulgaria sau alte țări din Europa. Mulți ucraineni s-au refugiat și în țara noastră, unde au fost primiți cu brațele deschise și cu o șansă la o nouă viață.

Câți bani mai primesc ucrainenii refugiați în România

Deși cetățenii ucraineni beneficiază și astăzi de bani din partea statului, Guvernul a decis ca anul acesta, refugiații să nu mai primească atâția bani ca anul trecut. Prin Hotărârea de Guvern adoptată la finalul lunii aprilie, refugiații ucraineni nu doar că vor primi mai puțini bani, dar și criteriile vor fi mai restrictive decât cele anterioare.

Astfel, o familie formată din trei persoane, de exemplu, va primi pe lună de la stat 3.800 de lei, pentru cazare și hrană, iar o persoană singură 1.350 lei/lună.

Înainte de hotărâre, un cetățean ucrainean primea de la statul român 2.100 de lei, acum, însă, diferența se poate vedea clar. Veniturile refugiaților ucraineni care s-au stabilit în România au scăzut cu 750 de lei. Reducere este, așadar, substanțială.

Spre exemplu, o familie formată din 3 persoane primește de la stat 3.800 de lei, bani care să le ajungă pentru cazare și mâncare.

Ce condiții trebuie să îndeplinească

Înainte de decizia amintită anterior, aceeași familie primea, din bani publici, de la fondul de stat, nu mai puțin de 6.300 de lei.

Diferența majoră este că de acum înainte refugiații vor primi direct banii, anterior aceștia fiind dați celor care îi găzduiau.

Hotărârea de guvern menționată prevede că pentru următoarele trei luni, refugiații vor trebui să facă dovada înscrierii la oficiul de șomaj în vederea obținerii unui loc de muncă sau să fie angajați. O altă condiție este dovada înscrierii copiilor la școală.

Pentru lunile rămase până la sfârșitul anului, refugiații vor primi banii pentru cazare doar dacă pot demonstra că sunt angajați în România și au copiii înscriși în sistemul de învățământ românesc,  conform Bugetul.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel