Ce sunt de fapt fibrele şi ce rol au în alimentaţie? Ele nu pot fi nici măcar digerate

Ce sunt de fapt fibrele? Spunem că sunt nutrienţi obligatorii, dar ştim că ele nu au nicio valoare energetică sau că rolul lor este unul strict mecanic? Ele nu pot fi digerate, pentru că  tubul digestiv al omului nu este dotat cu enzime care să descompună fibrele, dar un folos trebuie să aibă.

Ajunse în colon colon, unde sunt fermentate, ele servesc drept substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice ce își au sediul aici.

Altfel spus nu ne hrănesc pe noi în mod direct, ci miliardele de bacterii responsabile de sănătate și imunitate. Rolul lor este deci unul PREbiotic.

Există două categorii de fibre – solubile și insolubile. 

Cele solubile se înmoaie și se umflă la contactul cu apa, se transformă într-un gel vâscos și încetinesc digestia, scad viteza de golirea a stomacului (efect antidiaree), reduc absorția de zahăr, amidon și grăsime din intestin (efect antidiabet și anticolesterol), potrivit medicului Mihaela Bilic.

Cele insolubile (celuloza, lignina) există în cereale (tărâțe), în coaja legumelor și fructelor; sunt tari și lemnoase, nu se înmoaie la contactul cu apa, ci rămân în suspensie în intestin și funcționează ca un burete, adică blochează o cantitate mare de apă (de 20 de ori greutatea lor?), efectul este creșterea senzației de sațietate (satură) și accelerarea tranzitului (efect laxativ, anticonstipație). 

Care este doza optimă de fibre? În cazul adulților, 30 g/zi și doar 10-13 g/zi la copiii peste 5 ani. Sub această, vârstă nu se recomandă un aport mare de fibre, tubul digestiv al copiilor fiind incomplet dezvoltat, pot apărea intoleranțe alimentare și carențe de vitamine și minerale. 

Care sunt alimentele bogate în fibre?

Leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, năut, soia), oleaginoasele (semințe, nuci, alune, migdale), cerealele integrale, ciocolata neagră, legumele și fructele, fructe uscate (smochine, prune). 

O ultimă precizare: doar fibrele solubile au efect PREbiotic, doar ele pot fermenta în colon, rezultând acizi grași cu lanț scurt-hrana ideală pentru bifidobacterii și lactobacili?

Surse de PREbiotice din natură: anghinare, sparanghel, roșii, banane verzi, ceapă, usturoi, orz, secară, amidonul recristalizat din cartofi și paste făinoase care au fost fierte și apoi răcite. Cele mai cunoscute fibre cu efect PREbiotic sunt inulina și guma de guar, care există și sub formă de suplimente. 

O persoană de 60 kg are 2 kg de bacterii în organism, pentru că există de 10 ori mai multe bacterii decât celule în corpul uman?

Recent Posts

Fostul preot: Dumnezeu creează două suflete… Amândoi vin pe pământ, dar…

Daniel Balaş, fost preot,vorbește despre reîncarnare. Acesta spune că Biblia a fost modificată în anul…

4 ore ago

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. „Poți pierde o fază vitală”

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. Toată lumea știe că organismul uman are…

4 ore ago

Arsenie Boca: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi

Povestea ceșcuței de ceai – spusă de Părintele Arsenie Boca: „Când simți că ești într-o…

5 ore ago

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase…

5 ore ago

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria. Curmalele, căci despre ele vorbesc experții, pot…

6 ore ago

Planta minune care protejează ficatul. Abundă în Vitamina C și complex de Vitamina B

Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic