joi, septembrie 29, 2022

Nu trebuie să te abții de la desert nici atunci când vrei să slăbești, dacă  alegi ceva sănătos.

Experții spun că ciocolata neagră (cu minim 75% cacao) e unul dintre cele mai sănătoase deserturi și poate să prevină diabetul și obezitatea.

Studiile au arătat că ciocolata neagră este bogată în flavonoizi, niște antioxidanți sănătoși care îmbunătățesc sănătatea sistemului cardiovascular.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

Flavonoizii sunt compuși care se găsesc în mod natural în alimente fructe si legume însă cei din cacao conțin un amestec unic de nutrienți care se găsesc numai în boabele de cacao.

„Flavonoizii din ciocolată sunt polimeri lungi, cu multiple proprietăți benefice (catechine și epicatechine), care au puterea de a chela (a aduna) ionii metalici din organism. Conținutul în substanțe benefice (flavonoizi, fenoli etc.) este foarte mare în ciocolata neagră și foarte mic în ciocolata cu lapte”, a explicat dr. Ciprian Constantin, șeful Departamentului de Diabet și Nutriție din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”.

Te-ar mai interesa: De ce nu e bine să la culcare cu stomacul gol. Iat...

Potrivit acestuia, beneficiile actuale ale consumului de ciocolată constau în stoparea oxidării LDL-colesterolului, în vasodilatație, creșterea HDL-colesterolului, scăderea trigliceridelor. De asemenea, consumul de ciocolată are acțiune antihistaminică și scade incidența bolilor neurodegenerative.

Dr. Will Clowe, cercetător în neuroștiințe și autorul cărții ”Eat Chocolate Lose Weight” (Mănâncă ciocolată să slăbești”), este de părere că ciocolata ne face să mâncăm mai puțin și studiile care au inclus mii de persoane au demonstrat acaeastă teorie.

Te-ar mai interesa: Un supliment banal poate duce la infarct. Se depun...

”Cantitatea de mâncare consumată zilnic scade cu aproximativ o treime dacă mâncăm ciocolată”, spune dr. Clowe.

Combate diabetul

Într-un mic studiu italian, participanţii care au mâncat un pumn de bomboane de ciocolată neagră pe zi, timp de 15 zile au arătat o scădere de 50% a rezistenţei la insulină. Flavonoizii din ciocolata neagră cresc producţia de oxid nitric, o substanţă care ajută la controlul sensibilităţii diabeticilor la insulină.

Te-ar mai interesa: Te balonezi excesiv? Mărirea splinei, a ficatului,...

„Ciocolata este obținută din cacao, din arborele Theobroma Cacao, originar din pădurile ecuatoriale ale Americii. În 1502, Columb aduce cacaua în Spania, unde este combinată și cu zahăr. În restul Europei, ea intră în anii 1600 — 1700. Olandezii o aduc din Indonezia, francezii, din Haiti. Inițial era fermentată, apoi uscată. Olandezii au făcut pulberea din cacao iar elvețienii au inventat noi rețete”, arată specialistul.

Te-ar mai interesa: La ce greutate a ajuns Monica Anghel. ”Nu am slăbi...

El susține că, din punctul de vedere nutrițional, „indienii de pe coastele statului Panama, care consumă cacao în cantitate mare, au o incidență mică a hipertensiunii arteriale, nivele mici ale LDL-colesterolului și o sănătate cardiovasculară de invidiat”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private