sâmbătă, septembrie 19, 2020

Guvernul norvegian a recunoscut recent că acest pește ar putea fi periculos în special pentru copii, adolescenți și pentru femeile însărcinate.

După mai mulți ani de polemici și după o avertizare a publicației norvegiene “VG”, autoritățile sanitare norvegiene au fost nevoite să admita că somonul de crescătorie din această țară este periculos pentru sănătate.

Mai ales persoanele sensibile au fost sfătuite să reducă sau chiar să înceteze să consume somon norvegian.

Citește și:

În ciuda faptului că normele de crescătorie sunt stricte în Norvegia, somonul vine în contact cu produse chimice riscante pentru sănătate.

“Poluanții găsiți în somonul de crescătorie afectează negativ dezvoltarea cerebrală, fiind asociați cu autismul, cu hiperactivitatea și cu un coeficient de inteligență scăzut”, afirmă Anne-Lise Bjorke Monsen, specialist la laboratorul de biochimie clinică din Bergen.

Citește și:

Insecticidul incriminat în cazul somonului norvegian este diflubenzuronul, acesta fiind catalogat de Autoritatea Europeana de Siguranță Alimentară ca având “toxicitate mărită pentru organismele acvatice”.

Astfel de poluanți, care pot fi transmiși inclusiv prin laptele matern, pot avea un efect negativ asupra imunității, hormonilor și metabolismului.

Persoanele aflate la risc în cazul consumului de pește contaminat cu poluanți sunt copiii, adolescenții și gravidele.

Citește și:

Somonul este o sursă importantă de acizi grași Omega-3, însa acest tip de pește poate fi înlocuit cu macrou sau cu hering, care conțin aceiași nutrienți.

În anul 2012, Norvegia a furnizat 60% din producția mondială de somon. Din 2006, Rusia a încetat să mai importe somon norvegian, ca măsură de precauție.

Parteneri