Sari la conținut

Ce sucuri cresc cu 60% riscul de diabet

Cercetarea publicată în American Journal of Clinical Nutrition a inclus 66.000 de femei de vârstă mijlocie a căror stare de sănătate și obiceiuri alimentare au fost monitorizate timp de 14 ani.

Oamenii de știință de la National Institute of Health and Medical Research din Franța au examinat rata diabetului în cazul femeilor care consumă băuturi răcoritoare carbogazoase obișnuite și dietetice și cele care consumă sucuri naturale de fructe.

Contrar așteptărilor, cercetătorii au descoperit că băuturile dietetice sunt mai nocive decât cele care conțin zahăr.

,,Din cauza acelui cocktail de îndulcitori pe care îl conțin băuturile dietetice se declanșează un stres metabolic care în final poate duce la obezitate și la apariția diabetului”, explică expertul în nutriție Gheorghe Mencinicopschi.

Citeste si:

Și sucurile acidulate care conțin zahăr au fost asociate cu un risc crescut de diabet, însă până acum nu existau dovezi concrete în ceea ce privește legătura dintre sucurile light și diabet.  

Femeile care au consumat mai mult de 359ml din orice tip de suc acidulat au avut cu 3% mai multe șanse de a dezvolta boala. Riscul a fost dublu pentru cele care consumau 600ml pe săptămână.

În cazul celor care au băut 1,5l de sucuri acidulate dietetice pe săptămână, s-a constatat un risc de diabet cu 60% mai mare.

Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, 347 milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, o boală cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu o poate folosi în mod corespunzător.

Cu timpul, boala afectează inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii, crescând riscul bolilor de inimă, atacului de cord și al orbirii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.