joi, august 5, 2021

Deși grăsimile sunt esențiale pentru sănătatea și buna funcționare a organismului, anumite tipuri de grăsimi pot facilita depunerea kilogramelor în plus. Pentru a evita greutatea excesivă este necesar să știi ce

grăsimi poți consuma fără să te îngrași și ce grăsimi sunt, de fapt, necesare organismului.

Grăsimile sunt implicate în diferite procese ale organismului. Anumite diete restrictive limitează foarte mult aportul grăsimilor, însă acest lucru îți poate pune sănătatea în pericol. Iată ce trebuie să știi, de fapt, despre grăsimi și cum să menții aportul optim fără să iei în greutate.

Ce tipuri de grăsimi te îngrașă?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie ce tip de grăsimi te pot îngrășa mai repede în ciuda cantității consumate.

Grăsimea vegetală îngrașă

mai tare decât grăsimea animală

Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care

provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).

ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele

gras, are efect anti-adipogenic.

Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, scrie nutriționistul pe Instagram.

Ultimele stiri

Parteneri