Sari la conținut

Ce tipuri de tratament hernie de disc fără operație există

Ce tipuri de tratament hernie de disc fără operație există

În acest articol, vei află cum să tratezi o hernie de disc, prin cele mai eficiente tipuri de tratament naturist și de fizioterapie. Scopul este de a aduce ameliorarea herniei de disc pe termen scurt, mediu și lung.

 

Tratamentul unei hernii de disc trebuie atât să amelioreze durerea, cât și să te ajute prin aplicarea exercițiilor și sfaturilor potrivite să îți întărești spatele și să elimini anumiți factori de risc precum lipsa de activitate fizică și obezitatea. Să vedem ce trebuie să facem:

 

1) Odihnă cu menținerea unei activități fizice adecvate

 

Pentru a calma durerea, ai adesea nevoie de odihnă. Una sau două zile de repaus la pat ajută, de obicei, la ameliorarea durerilor de spate și de picioare. Cu toate acestea, nu ar trebui să stai excesiv la pat, deoarece repausul prelungit poate întârzia vindecarea. În plus, nu ar trebui să existe repaus strict la pat. Când ai dureri de spate, încerca să incluzi puțină activitate fizică încă din primele zile:

 

Nu sta și nu te întinde perioade lungi de timp. În fiecare oră, ridică-te și mergi. Evită pozițiile și gesturile dureroase. Favorizează activitățile și mișcările cele mai puțin dureroase. Poți face, cât mai curând posibil, plimbări mai lungi sau o activitate cardio, cum ar fi bicicletă, stepper-ul etc..

 

2) Mergi zilnic

 

Mersul pe jos este o activitate fizică netraumatizantă care este eficientă în ameliorarea durerilor de spate. Încorporează cât mai curând posibil perioade de mers activ, de cel puțin 20 de minute și de mai multe ori pe zi. Mersul pe jos activează circulația sângelui și eliberează endorfine, calmante naturale. Împreună cu exerciții de dezvoltare a mușchilor, mersul pe jos este foarte recomandat pacienților cu dureri lombare cronice. Ambele activități nu numai că ameliorează durerile de spate, ci și previn durerea lombară cronică prin îmbunătățirea rezistenței musculare.

 

3) Hidratează-te cu apă și ceaiuri din plante

 

Deshidratarea este un factor de risc pentru o hernie de disc, așa că asigura-te că ești hidratat corespunzător. De obicei, discurile se rehidratează peste noapte cu apa pe care ai consumat-o. Țesutul din discuri se regenerează atunci când corpul se odihnește. Cel mai bun lucru de făcut este să te asiguri că bei apă pe tot parcursul zilei și să încerci să dormi cât mai mult posibil în noaptea următoare. Astfel, discurile sunt reparate și își recapătă un volum normal.

 

Evită cafeaua și ceaiul care conține cafeină, care au efect diuretic și care te pot deshidrata. Același lucru este valabil și pentru alcool. Poți consuma ceaiuri din plante sau rooibos, fără cofeină, care pot avea proprietăți antiinflamatorii naturale, precum ghimbirul.

 

4) Aplică comprese calde și reci

 

Aplicarea căldurii și/sau a ceva rece în partea inferioară a spatelui poate ameliora tensiunea musculară prezentă de obicei în hernia de disc lombară. Acest lucru se datorează faptului că căldura ajută la relaxarea mușchilor, crește fluxul sanguin și îmbunătățește elasticitatea țesutului conjunctiv. Frigul scade temperatura țesuturilor, ceea ce produce un efect analgezic și antiinflamator, reducând astfel durerea. Alternează regulat cald și rece și vezi cum reacționezi. Este un tratament hernie de disc foarte des utilizat!

 

5) Masează partea inferioară a spatelui cu un ulei esențial

 

Masarea regiunii lombare reduce tensiunea musculară și înmoaie țesuturile, crescând temperatura locală, precum și circulația sângelui.

 

6) Practică exerciții de dezvoltare musculară

 

Dacă dorești să vindeci hernia de disc, trebuie să îți întărești spatele. Pentru a fi eficient, programul de exerciții trebuie să conțină câteva exerciții cheie precum exerciții de bază, întărirea abdomenului și a spatelui. Desigur, există multe alte exerciții specifice și poți întreba un kinetoterapeut despre ce mișcări îți sunt recomandate.

 

7) Evită, pe cât posibil, medicamentele antiinflamatoare

 

Inflamația este cu siguranță responsabilă pentru durere. Primul instinct este deci să iei medicamente antiinflamatoare pentru a ameliora durerea. Desigur, acestea funcționează. Cu toate acestea, știm că răspunsul inflamator asociat cu hernia de disc este crucial pentru resorbția spontană. Cu alte cuvinte, datorită inflamației, celulele imune sunt ghidate către țesuturile care urmează să fie reparate. Dacă inflamația este oprită, sistemul imunitar nu poate fi eficient în vindecarea herniei de disc și a nervilor iritați prin compresie. Are sens, așadar, să sfătuim pacientul să evite pe cât posibil medicamentele antiinflamatoare, în favoarea calmantelor naturale care nu interferează cu răspunsul imunitar. De asemenea, medicamentele vor fi luate doar la sfatul expres al medicului.

 

8) Consulta un kinetoterapeut sau un medic ortoped

 

A consulta un profesionist din domeniul sănătății îți va permite să înțelegi originea problemei și elementele asupra cărora trebuie să lucrezi. Tratamentele de kinetoterapie și practicate în clinici de ortopedie, precum masaj, sistemul David și multe altele dau rezultate foarte bune și pot ajută la ameliorarea durerii asociate cu hernia de disc lombară.

 

Consultarea unui terapeut te va ajută să faci exercițiile potrivite, să afli sfaturi pentru un stil de viață sănătos pentru a ameliora durerea și cum să faci schimbări în viața de zi cu zi. De asemenea, kinetoterapeutul sau osteopatul te poate ajută să îți ajustezi postura de lucru, să adopți gesturile și posturile potrivite și să te îndrume către activități sportive adaptate patologiei tale.

 

Se poate vindeca o hernie de disc?

 

Vindecarea unei hernii de disc fără intervenție chirurgicală este destul de posibilă, cu sau fără resorbție spontană. În realitate, este important să se acorde o atenție deosebită simptomelor dureroase, care pot dispărea complet, cu sau fără prezența herniei. Urmărirea atentă a unui tratament nechirurgical al herniei de disc și un program de exerciții de reabilitare pe parcursul mai multor săptămâni sunt foarte importante pentru vindecarea herniei. Dacă acest lucru nu este suficient, intervenția chirurgicală te poate ajută, însă nu este recomandată decât în cazuri foarte grave și când celelalte tipuri de tratament nu au funcționat.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel