Sari la conținut

Ce trebuie să faceți în caz de infarct dacă sunteți singur acasă?

semne infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
infarct silențios

Informarea în privința sănătății este o sarcină indispensabilă, deoarece nimeni nu este scutit de a suferi un incident la domiciliu. De aceea, experții din domeniul medical fac recomandări pentru a păstra viața.

Una dintre situațiile care pot apărea la domiciliu este un atac de cord. Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, infarctul miocardic, așa cum este denumit profesional, reprezintă „moartea celulelor unui organ (inima) sau a unei părți a acestuia din cauza lipsei de aport sanguin datorată unei obstrucții sau stenoze (îngustare) a arterei corespunzătoare”.

Într-adevăr, există o îngustare a arterelor coronare din diferite motive, dar printre cele mai frecvente se numără cheagurile de sânge sau ateroscleroza.

De asemenea, printre factorii de risc pentru a suferi un atac de cord, experții în domeniul sănătății inimii subliniază că predomină hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, obezitatea, consumul de tutun, sedentarismul, vârsta înaintată, printre altele.

La rândul său, site-ul web al Clinicii Universidad de Navarra adaugă că, atunci când infarctul este acut, există o recuperare relativ favorabilă. Există chiar semne de avertizare care apar cu câteva luni înainte, cum ar fi o stare de rău, oboseală, iritabilitate crescută etc.

În plus, cele mai frecvente simptome ale unui infarct sunt durerile toracice severe, starea generală de rău și amețelile.

Având în vedere faptul că devine o sarcină să cunoști și să înveți despre infarct, cu atât mai mult dacă condițiile persoanei sunt de așa natură sau, dacă este cazul, există un membru al familiei sau o persoană dragă care se poate confrunta cu această situație de sănătate de esență cardiovasculară, este important să știi și ce trebuie să faci atunci când te confrunți cu un infarct singur acasă sau în orice alt spațiu.

semne infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ce trebuie făcut în cazul unui atac de cord?

Potrivit Leticia Fernández-Frieraía, medic specializat în cardiologie, „este complicat să faci față singur unui atac de cord. Din păcate, această situație este cauza multor decese, motiv pentru care prevenția este atât de importantă”, potrivit Hola.

Un lucru care nu este negociabil, așadar, este să știi cum să identifici simptomele unui atac de cord, în primul rând durerea apăsătoare în piept sau în spate, care începe de obicei în brațul stâng și este însoțită de greață, vărsături sau transpirație.

„De asemenea, spre deosebire de bărbați, este mai frecvent ca femeile să sufere de aceste simptome atunci când se află în repaus sau nu fac efort. De aceea, este important ca femeile să fie conștiente de simptomele pe care le pot suferi în cazul unui atac de cord, deoarece acestea pot fi uneori interpretate greșit sau confundate cu alte boli, așa că este important ca ele să meargă la profesioniști pentru a exclude posibilitatea de a suferi un atac de cord”, subliniază Fernández-Frieraía.

Astfel, dacă, din orice motiv, suferiți un atac de cord în timp ce sunteți singur acasă, trebuie să apelați rapid la serviciile de urgență, dar să rămâneți calm, deoarece, potrivit expertului, agitația de moment sporește problemele. În aceeași ordine de idei, lăsați ușa casei deschisă dacă așteptați sosirea serviciilor de urgență.

De asemenea, încercați să ieșiți în stradă pentru a cere ajutorul unui vecin sau al unei persoane din apropiere, în timp ce nu este indicat să ieșiți singuri, de exemplu, cu mașina. În plus, rămâneți așezat sau semi-stabilit și respirați adânc pentru a vă controla nervii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel