vineri, mai 27, 2022

Ce trebuie să faci când copilul înghite un obiect. Dr. Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul pe care îl reprezintă bateriile alcaline mici, care pot fi înghițite cu ușurință de către copii.

De subliniat este că cei mici trebuie să primească ajutor urgent, căci pot fi afectați grav și se poate ajunge chiar și la deces.

”Aceasta este o baterie alcalină mică, în formă de nasture, fixată într-un dispozitiv de prindere. Se mai numesc și „button battery”, în limba engleză.

Te-ar mai interesa: S-au înmulțuit cazurile copiilor bolnavi de diabet...

Peste 3000 de astfel de baterii sunt înghițite accidental, în SUA, conform cu datele American Poison Control Center.

Din 1985 National Poison Data System consemnează 56.535 astfel de evenimente.

Și ce dacă? „Doar este o baterie atât de mică… Nu se va întâmpla nimic…”

Din păcate aceste afirmații, pe care le-am auzit deseori de la părinți, nu sunt adevărate, în toate cazurile.

Da, este adevărat că în 97% din cazurile citate în literatură se observă efecte minore sau nu se observa nimic, deși, în 2/3 din scenarii, copiii mici sunt cei care înghit aceste baterii.

Te-ar mai interesa: Alertă la Palat! A fost internat la spital în urma...

În lume au fost descrise 59 de decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii.

De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face „nevinovate”, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave.


”Dimensiunea mică nu le face „nevinovate”

Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede. Până in 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică…

Te-ar mai interesa: Schizofrenia: 3 mituri comune distruse!...

Ce putem face până ajungem la spital, dacă suspectăm că bateria înghițită nu a ajuns în stomac?

Apropo, toți corpii străini rămași în esofag ne produc o senzație de disconfort, ca o durere în capul pieptului, o creștere marcată a cantității de salivă și nevoia de a înghiți frecvent – se cheamă sindrom esofagian. Cu siguranță știți cum este sindromul esofagian dacă vă amintiți cum a fost când ați mâncat în trecut pâine caldă, insuficient coaptă sau un covrig moale, insuficient prăjit. V-a rămas „undeva pe drum”, până în stomac, și ați înghițit în sec de multe ori…

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

”Pot să ardă sever peretele esofagian!”

Cam așa e si cu button batteries. Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave…

În acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată a...

Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, daca este mică, sub 20 mm.

”Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea!”

Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât.

Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112!

În principiu acțiunea se bazează pe vârsta copilului, pe mărimea bateriei și pe severitatea simptomelor.

Aici este protocolul de la National Capital Poison Center”, scrie medicul pe o rețea socială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private