vineri, ianuarie 27, 2023

Ce trebuie să faci cu o zi înainte de Sfântul Andrei. Se spune că vei avea noroc pe toate planurile. Pentru această zi de sărbătoare există numeroase superstiții, tradiții și obiceiuri. 

Sfântul Andrei este sărbătorit de ortodocși în data de 30 noiembrie. Apostolul Andrei este considerat patron al României, Scoției, Spaniei, Siciliei, Greciei și Rusiei. Deoarece era pescar, el mai este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

Te-ar mai interesa: Boala de plămâni gravă care face ravagii printre c...

Ziua Sfântului Andrei este marcată de multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Sursă FOTO: EVZ

CE SĂ FACI DE SFÂNTUL ANDREI

Golește soba de cenușă. Trebuie să îți cureți soba dacă vrei că anul ce vine să fie unul prosper. Fă asta cu o zi înainte de Sfântul Andrei astfel încât să ai noroc la bani și să te înțelegi bine cu rudele și prietenii.

În unele zone ale ţării, fetele îşi pun sub pernă 41 de boabe de grâu şi, dacă visează că le ia cineva grâul, se mărită. În special la sate se practică diverse ritualuri pentru protecţia de rele, bunăstare şi dragoste.

Te-ar mai interesa: Cele patru stadii de osteoporoză. Ce se întâmplă c...

Ritualuri pentru atragerea iubirii

Cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. De pildă, prin ascunderea sub pernă a unui fir de busuioc sfinţit, se crede că se obţine în vis imaginea „ursitului”. Pentru „atragerea” acestuia este mult folosită şi metoda „făcutului cu ulcica”.

La miezul nopţii, singură la gura sobei, tânăra întoarce cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului lasă să pâlpâie trei cărbuni. În timp ce roteşte ulcica uşor, rosteşte o incantaţie menită a suscita o atracţie irezistibilă pentru cel iubit.

Te-ar mai interesa: Remedii pentru curățarea colonului. Ovidiu Bojor: ...

Un obicei de pe vremea bunicii este şi cel conform căruia unele tinere încearcă „să îşi vadă” viitorul soţ la miez de noapte. Aşezate complet dezbrăcate între două oglinzi, într-o cameră întunecoasă, cu câte o lumânare în fiecare mână, încearcă să privească în oglinda din faţă pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate.

Se crede, şi unele persoane chiar au avut această iluzie, că prin faţa ochilor încep să se perinde scene de viaţă, că tânăra îşi vede viitorul soţ sau, iar în unele cazuri că i se dezvăluie scene din viitor.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre sforăit și boala Alzheimer. Tulbur...

Un pantof în uşa casei părinteşti

Sfântul Andrei este ocrotitorul României, Rusiei şi Scoţiei, „cel dintâi chemat la apostolie” de către Mântuitorul lumii. În Scoţia de exemplu, în zonele unde se respectă tradiţia, femeile tinere trebuie să se roage în noaptea de 29 noiembrie, urmând ca a doua zi să desluşească un semn despre un viitor soţ.

Pentru a face aceasta, ele trebuie să arunce un pantof în uşa casei părinteşti. Dacă vârful pantofului este îndreptat către cas , ele sunt menite a rămâne necăsătorite încă un an. Dacă, dimpotrivă, vârful pantofului nu este orientat către casă, înseamnă că se vor mărita curând.

Te-ar mai interesa: România, cifrele unei realități crude. Aproape 300...

Un alt vechi obicei scoţian este cel ca o tânără femeie să decojească un măr dintr-o singură şi continuă mişcare a cuţitului. Coaja de măr urmează apoi să fie descifrată drept o iniţială a numelui viitorului soţ, scrie EVZ.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private