Sari la conținut

Ce trebuie să faci înainte să te bagi în pat ca să adormi repede și să ai un somn neîntrerupt

Cei mai mulţi dintre noi avem obiceiul de a sta la televizor înainte de a adormi. Ba mai mult, mai butonăm puţin telefonul mobil sau verificăm e-mailul pe calculator. Specialiştii ne avertizează că toate aceste obiceiuri ne pot aduce în pragul insomniilor.
Insomnia nu numai că are un efect negativ asupra bunei dispoziţii pe întreg parcursul zilei, ci poate fi dăunătoare şi pentru sănătate. Totuşi există câteva trucuri prin care putem depăşiţi stările de insomnie. Trebuie să fim atenţi la lumină pentru că întunericul joacă un rol foarte important pentru somn. Trebuie să încercăm ca cel puţin cu două ore înainte de culcare să ne îndepărtăm de ecranul calculatorului, tabletei sau al televizorului. Expunerea la lumina emisă de aceste aparate trimite creierului semnale că afară mai este încă zi, iar corpul dumneavoastră le interpretează astfel că nu a sosit încă timpul pentru a merge la culcare – atenţionează specialiştii de la Institutul de cercetare a Luminii „Rensselaer” de la New York.

De asemenea, trebuie să fim atenţi la masa de seară.

Toate substanţele care constituie stimulenţi pentru organism (cofeina, alcoolul, ciocolata, ţigareta, alimentele greu de digerat) pot crea probleme de insomnie. Ceea ce trebuie să reţinem este şi faptul că nu trebuie să facem exerciţii fizice cu cel puţin înaite cu 20 de minute de culcare. Trebuie să ştim că cele mai mari probleme cu insomniile le au persoanele mai în varstă.

Somnul prelungit din timpul sfârşitului de săptămână
Majoritatea oamenilor sunt tentaţi să doarmă mai mult în zilele libere, dar, potrivit unor cercetări recente efectuate de Centrul Medical al Universitaţii Texas, somnul prelungit dăunează organismului, în timp ce siesta de după amiază se recomandă doar atunci când persoana este foarte obosită.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel