sâmbătă, iulie 2, 2022

Accidentul vascular cerebral poate rezulta și într-o afecțiune cronică ce necesită o monitorizare riguroasă după evenimentul acut, impunându-se totodată un amplu program de recuperare neurologică.

În mod ideal, serviciile de reabilitare trebuie furnizate de o echipă multidisciplinară de asistență medicală cu pregătire în neurologie, recuperare, medicină fizica și balneologie, terapie ocupațională și logopedie.

Te-ar mai interesa: Testul care te poate ajuta să aflii dacă suferi de...

Recuperarea după accident vascular cerebral

Aceste echipe sunt coordonate, în baza unor competențe aprobate și a unor protocoale medicale riguroase de către o echipă multidisciplinară, specializată în reabilitare. Acestora li se adaugă lucrătorii sociali, psihologi, psihiatrii, consilieri, fizioterapeuți și asistenți medicali specializați în reabilitare.

“Procesul de recuperare neurologică este unul complex, iar finalizarea reabilitării formale, care în principiu durează 3-4 luni de la debutul unui AVC, nu ar trebui să însemne sfârșitul intervenției asupra pacientului pentru restaurarea calității vieții acestuia” a precizat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) și totodată, inițiatorul și coordonatorul acestor două evenimente dedicate cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei.

Te-ar mai interesa: Când este OBLIGATORIU să bem APĂ și DE CE?...

Ce să faci dacă ai supraviețuit unui atac cerebral

Acesta a adăugat că “supraviețuitorii unui AVC pot urma un astfel de program începând cu perioada spitalizării, la domiciliu sau în centre speciale de recuperare. O problemă la nivel naţional cu care se confruntă supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale este lipsa centrelor de recuperare neurologică.

Recuperarea neurologică, concept sinonim cu neuroreabilitarea sau neurorecuperarea, este una dintre zonele slab deservite la nivel de servicii oferite populației din România.

Te-ar mai interesa: Ce alimente și băuturi îți distrug dinții! Ferește...

Neurorecuperarea

Consolidarea acestei arii terapeutice ar putea ameliora semnificativ calitatea serviciilor destinate AVC la nivel național. Neurorecuperarea presupune un proces terapeutic complex, prin care se realizează recuperarea capacităților fizice, cognitive, emoționale și psiho-sociale într-un anumit grad, în funcție atât de rezerva biologică a pacientului, cât și de complexitatea și tipul leziunii.

Te-ar mai interesa: Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi speci...

De asemenea, este important să ținem cont și de reintegrarea socială și profesională a pacienților. Primi pași pentru acoperirea acestei nevoi mai putin adresate pana în prezent ar putea fi dezvoltarea programelor de formare multidisciplinare pentru specialiști în acest domeniu”.

Cum salvezi viața cuiva care suferă un AVC

“Timpul este creier! Asta obisnuim noi, medicii, sa spunem in cazul acestei boli dramatice. Fiecare secunda este vitala pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atentia asupra semnelor care anunta aparitia unui AVC pe care fiecare om ar trebui sa le recunosca, ca sa poata reactiona asa cum trebuie intr-o astfel de situatie si sa sune la Salvare imediat.

Te-ar mai interesa: Simptome de deficit de vitamina B12: semnul de ave...

FAST – acestea sunt literele pe care trebuie sa le retina toata lumea. Fiecare litera din acest acronim reprezinta un simptom care semnaleaza AVC-ul. F este de la Fata cazuta si asimetrica, A de la Amortirea bratelor si picioarelor, S de la Stalcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru ca atunci cand un apartinator sesizeaza simptomele, este timpul sa sune la 112 imediat.”, avertizeaza dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private