Sari la conținut

Ce trebuie să faci, obligatoriu, dimineața. Este important pentru creier

mic dejun sanatos
Sursa foto: Shutterstock
micul dejun sănătos pentru iarnă

Din cuprinsul articolului

Ce trebuie să faci, obligatoriu, dimineața. Micul dejun își merită renumele de ”cea mai importantă masă a zilei.” Dacă ești genul de persoană care sări peste masa de dimineață și crede că tot ce ai nevoie este cafea, probabil că este timpul să-ți regândești rutina de dimineață. Acest lucru se datorează faptului că micul dejun are efectul de a promova metabolismul.

Puterea micului dejun de a-ți stimula metabolismul

Micul dejun poate fi comparat cu cheia care deblochează motorul metabolic al corpului tău. Mâncatul imediat dimineața începe un proces numit termogeneză, care este producerea de căldură în corpul tău care stimulează metabolismul. Este ca și cum ai da corpului tău o pornire mică și ai porni motorul pentru ziua de mâine.

Pe lângă BMR, care este sistemul principal de ardere a caloriilor al organismului, alți doi factori contribuie la producția totală de calorii. Acestea includ termogeneza indusă de activitate și termogeneza indusă de dietă (DIT) sau alimentația. DIT este cunoscut și ca efectul termic al alimentelor (TEF), ceea ce înseamnă că corpul tău devine capabil să folosească caloriile pentru a digera alimentele pe care le ingerezi.

Micul dejun, arma secretă în dieta

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme sau să menții o greutate sănătoasă, micul dejun poate fi arma secretă. Mai multe studii au descoperit o legătură între micul dejun și gestionarea greutății.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a constatat că cei care iau constant micul dejun tind să aibă un indice mai scăzut de masă corporală (IMC), în comparație cu cei care sar peste micul dejun.

Un alt studiu publicat în Journal of Nutrition a raportat că persoanele care au mâncat un mic dejun bogat în proteine ​​s-au simțit mai sătui pentru mai mult timp și au avut pofte reduse pe parcursul zilei.

Micul dejun reglează metabolismul
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Proteinele au un TEF mai mare și oferă cea mai mare sațietate, așa că începerea zilei cu un mic dejun care include proteine ​​este cheia pentru a obține beneficiile micului dejun, cum ar fi creșterea metabolismului.

Micul dejun și sănătatea cardiovasculară
Acele două minute consacrate dimineața unui mic dejun sănătos, bogat în nutrienți, poate avea beneficii pentru sănătatea inimii. Un studiu din 2019 arăta că micul dejun poate reduce riscul apariției diferitelor boli cardio-metabolice, inclusiv diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale și mortalitatea cardiovasculară.

Micul dejun, impact pozitiv asupra alegerilor alimentare din timpul zilei

Micul dejun poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra alegerilor alimentare pe tot parcursul zilei. Când îți începi ziua cu o masă hrănitoare, vei da un impuls sănătos pentru restul meselor. Un mic dejun sănătos oferă sațietate, iar persoanele care iau micul dejun tind să facă alegeri alimentare mai bune pe parcursul zilei, optând pentru alimente bogate în nutrienți și consumând mai puține calorii în general.

Deci, dacă încercați să slăbiți sau să mențineți o greutate sănătoasă, asigurați-vă că vă alimentați cu un mic dejun echilibrat: o combinație de proteine, cum ar fi ouă, iaurt grecesc sau brânză de vaci, precum și carbohidrați bogati în fibre, cum ar fi fructele de pădure sau pâinea prăjită. Această combinație vă va ajuta să vă simțiți sătui și plini de energie și să evitați gustările sau mâncatul fără măsură în timpul zilei, potrivit health.com.

Mic dejun pentru puterea creierului
Micul dejun nu crește doar metabolismul și ajută la gestionarea greutății, ci alimentează și creierul. Creierul se bazează pe glucoză, care provine din carbohidrații pe care îi consumi ca sursă principală de energie. Un mic dejun cu o sursă de carbohidrați complecși, oferă creierului combustibilul de care are nevoie pentru a rămâne concentrat și alert pe tot parcursul zilei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: