Sari la conținut

Ce trebuie să ști despre infertilitatea la femei. Lipsa acestei vitamine afectează sistem reproductiv 

Ce trebuie să ști despre infertilitatea la femei.  Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat de ce lipsa acestei vitamine afectează sistem reproductiv. Vara este anotimpul cel mai îndrăgit, pentru că este asociat cu ideea de vacanță, de concedii, de relaxare.

Ce trebuie să ști despre infertilitatea la femei. Lipsa acestei vitamine afectează sistem reproductiv

Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns la concluzia că temperaturile ridicate au un impact negativ asupra sănătății reproductive, ceea ce se reflectă într-o scădere a ratei natalității nouă luni mai târziu după lunile de vară. Care sunt motivele pentru care se întâmplă acest lucru și ce se poate face pentru a crește șansele de a obține o sarcină chiar și atunci când este caniculă? Afli chiar acum!

Ce trebuie să ști despre infertilitatea la femei

Ei bine, în lunile de vară fertilitatea feminină este ușor afectată și de faptul că apetitul sexual se reduce considerabil. În ceea ce îi privește pe bărbați, „victima” temperaturilor ridicate este calitatea spermei.

Lucruri care pot ajuta la stimularea fertilității

Din fericire există o serie de lucruri care pot ajuta la stimularea fertilității într-o oarecare măsură. Și ele sunt valabile atât pentru cuplurile fără probleme de fertilitate cât și pentru cele care se află într-un ciclu FIV.

Primul lucru pe care acestea îl pot face, și care nu costă absolut nimic, este de a petrece mai mult timp afară, în lumina naturală a soarelui, pentru a stimula producerea de melatonină și vitamina D, ambele având rol în reglarea ciclurilor reproductive ale femeii.

Lipsa acestei vitamine afectează sistem reproductiv

Vitamina D este necesară pentru un sistem reproductiv sănătos și o mai bună fertilitate. Insuficiența vitaminei D poate provoca dezechilibre hormonale, probleme de ovulație și probleme de producție de spermă.

Atunci când femeile au suficientă vitamina D, ele pot produce mai mult progesteron și estrogen, ambii hormoni ajutând la reglarea ciclului menstrual și la îmbunătățirea ovulației.

În ceea ce îi privește pe bărbați, vitamina D are un efect asupra testosteronului, care, la rândul lui, are impact asupra libidoului. În plus, aceeași vitamină D ajută la formarea spermei, constatându-se că sperma bărbaților este de două ori mai activă în lunile de vară!

Ce trebuie să ști despre infertilitatea la femei: Vitamina poate fi găsită în alimente

Plimbările lungi, drumețiile și chiar grădinăritul, sunt activități excelente în scopul sintetizării vitaminei D. Sigur, nu în orele în care soarele arde puternic și, sigur, cu luarea măsurilor de protecție solară (pălărie, creme/loțiuni de protecție solară). Deși vitamina D poate fi găsită în alimente, cea mai buna sursă rămâne lumina soarelui.

Și pentru că a venit vorba și de alimente, iată și trei surse foarte bune de vitamina D:

Legumele cu frunze verzi

  • Se susține că folatul, o vitamină B care se găsește în legumele cu frunze verzi cum ar fi spanacul, rucola și salata, ajută la ovulație, o etapă vitală a procesului de fertilizare. Aceste verdețuri pot ajuta, de asemenea, și partenerul, contribuind la o mai bună calitate a spermatozoizilor.

Laptele și produsele lactate

  • Cercetătorii au demonstrat că un consum zilnic moderat de produse lactate integrale ajută la prevenirea infertilității din cauze ovulatorii. Consumați zilnic un pahar cu lapte sau un iaurt, pentru că beneficiile nu sunt deloc de ignorat.

Somonul

  • Somonul este cu adevărat pe cât de gustos pe atât de sănătos. Este de preferat să alegeți somonul sălbatic. Acest tip de pește conține acizi grași Omega-3, care pot ajuta la reglarea producției de hormoni și la creșterea circulației sângelui către organele de reproducere.

Știați că…
… oamenii de știință au observat că șansele unei femei de a rămâne însărcinată cu un tratament FIV sunt de două ori mai mari vara?

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel