luni, aprilie 12, 2021

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.

Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate

cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli.

Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvență la femei, cu o incidență care este cu 50% mai mare decât media mondială — 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Anual sunt diagnosticate peste 1.600 de cazuri noi de cancer

și sunt înregistrate 980 de decese, potrivit Globocan 2014. Un risc mai mare de a face cancer ovarian îl au femeile trecute de vârsta de 40 de ani, cele care au avut prima sarcină după vârsta de 30 de ani, cele la care s-a instalat o menopauză tardivă, femeile care suferă de infertilitate sau care au avut cazuri de cancer ovarian, de colon sau cancer la sân în istoricul familiei.

Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat.

De cele mai multe ori, cancerul

nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.

Pentru a preveni cancerul ovarian, urmăriți dacă aveți:

– tulburari gastrointestinale persistente, precum gaze, indigestie, greturi;
– senzatie frecventa de balonare, dureri in abdomenul inferior si/sau pelviene, senzatie de satietate insalata imediat dupa debutul mesei;
– senzatii frecvente si imperioase de urinare;
– tulburari ale tranzitului intestinal, constipatia alterneaza cu diareea;
– probleme cu greutatea,

ati slabit sau v-ati ingrasat brusc;
– senzatie de oboseala fara vreun motiv special;
– tulburari in respiratie;
– sangerari anormale (pentru femeile aflate la menopauza).

În plus, femeile evită consultațiile periodice din mai multe motive:

 1. Nu știu ce presupun acestea și se tem că nu se vor simți confortabil.

Iată ce trebuie să știe femeile atunci când merg la control:

„Pacienta va fi rugată să se dezbrace de la mijloc în jos, se va așeza pe masa ginecologică cu fața în sus și cu fundul cât mai aproape de marginea mesei. Este foarte important să fie

relaxată. Medicul va examina inițial zona externă, astfel încât să se asigure că nu există iritații, secreții sau malformații de niciun fel. Această procedură nu doare. În continuare, medicul va inspecta pereții vaginali și colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să resimtă disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esențiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea să se confrunte pacienta. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ținând cont și de anamneză.”, ne asigură Dr. Dana-Lucia Stănculeanu.

 1. „Nu mi se poate întâmpla mie”.

Cancerul ovarian, mai mult decât oricare altul, poate afecta pe oricine. Iată care sunt doar câțiva dintre factorii de risc:

 • Antecedentele familiale: studiile relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer ovarian.
 • Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză;
 • Nuliparitatea (absența nașterilor);
 • Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei: Cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul;
 • Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian;
 • Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor: s-a demonstrat că femeile aflate sub tratament de substituție hormonală au un risc crescut de cancer ovarian.

Cancerul ovarian poate fi depistat prin:

 • ecografie abdominală sau transvaginală;

 • tomografie computerizată sau RMN;

 • test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral;
 • laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral;
 •  biopsie

Ultimele stiri

Parteneri