Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre astm. Peste 200 de milioane de oameni au boala

Spirometrie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Spirometrii gratuite la Bucuresti si Timisoara

Anul acesta, în luna mai, specialiștii din toată lumea marchează a 20-a ediție a Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Astmului. Sub titulatura „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”, Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfășoară în perioada 4-13 mai actiuni de informare și educație medicală. În zilele 12-13 mai, în Parcul Tineretului din București, au loc testări gratuite pentru depistarea afecțiunilor respiratorii (spirometrii).

Aproximativ 6% dintre români sunt diagnosticați cu astm

Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000-1.000.000 pacienți diagnosticați cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populație. Conform unui Document al Societății Europene de Pneumologie, la nivel european, numărul de persoane cu astm bronșic ajunge la 30.000.000, iar dintre aceștia, aproape 20% suferă de astm sever.

La nivel mondial, astmul afectează 235 de milioane de persoane

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 235 de milioane de persoane suferă de astm bronșic. Acesta poate provoca respirație șuierătoare, senzație de strâmtorare la nivelul pieptului și tuse. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată, aceasta poate fi ținută sub control prin reducerea și prevenirea atacurilor de astm, denumite și episoade.

Astmul este cea mai frecventă boală cronică la copii. Acesta este unul dintre motivele pentru care incidența este mai mare la această categorie de vârstă: 55% dintre copiii diagnosticați cu astm au avut la un moment dat un atac, față de 49% dintre adulții cu aceeași afecțiune.

Astmul apare în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare. Peste 80% dintre decesele cauzate de boală au loc în țările cu venituri mici și cu venituri medii inferioare.

Astmul poate fi controlat

Conform celui mai recent studiu al Societății Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de gravă, încât nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru că pacienții încă nu știu că pot duce o viață normală dacă își iau tratamentul și se feresc de factorii de risc.
Dacă unii factori de risc nu pot fi controlați (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decât bărbații – sau istoricul familial de alergii sau astm bronșic – frecvent, persoanele cu astm bronșic au rude care se confruntă cu aceeași afecțiune sau sunt alergice), există un număr de factori de risc care pot fi controlati și care, deci, ar putea fi evitați astfel încât să le îmbunătățească pacienților calitatea vieții.

Iată care sunt cei mai importanți factori de risc care pot fi controlați:

 • fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători;
 • factorii de mediu: astmul ocupațional poate apărea ca o reacție la anumiți alergeni de la locul de muncă;
 • praful: expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronșic;
 • gândacii: s-a demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți;
 • alți alergeni de casă: praf de casă, acarieni.

„Anul acesta, specialiștii din toată lumea marchează a 20-a ediție a Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Astmului. În acest răstimp, la nivel mondial s-au întreprins numeroase acțiuni menite să îmbunătățească viața persoanelor cu astm. De peste 10 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului, iar efectele sunt încurajatoare: tot mai mulți pacienți sunt dornici să afle mai multe informații despre bolile respiratorii, iar tot mai mulți cer să facă o spirometrie chiar și la un control de rutină. Și în acest an, în week-end-ul 12-13 mai locuitorii Bucurestiului pot merge să își facă spirometrii gratuite în Parcul Tineretului.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Despre astm

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii și se manifestă printr-o hiper-reactivitate bronșică. Aceasta facilitează apariția unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, în special noaptea și dimineața devreme. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple.

Cifre importante despre astm:

 • Costul total anual al astmului în Europa a fost estimat la 19,3 miliarde Euro;
 • În fiecare an, 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu / școală din cauza unei spitalizări / tratament de urgență pentru astm;
 • Absenteismul ajunge, în medie, la 7 zile/an/pacient;
 • Pe 1 pacient din 5, simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze;
 • Conform raportului NRAD, care a investigat circumstanțele de deces la pacienții cu astm din Marea Britanie,  57% nu aveau tratament recomandat de un medic specialist pneumolog;
 • Conform aceluiași studiu, 45% dintre pacienți au decedat fără să solicite asistență medicală înainte de tratamentul de urgență.

Ediția 2018 a campaniei de informare și educare, numită „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”, organizată de Societatea Română de Pneumologie, se desfășoară în perioada 4-13 mai. În week-end-ul 12-13 mai, între orele 9.00-17.00, în Parcul Tineretului din București, la intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor, vor avea loc testări gratuite pentru depistarea afecțiunilor pulmonare (spirometrii).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel