vineri, aprilie 16, 2021

Constipaţia este mai mult decât un tranzit lent. Poate ascunde boli mai grave, cum este diabetul sau cancerul colorectal.

Foarte multe mituri s-au conturat însă în jurul acestui subiect. E rău dacă

n-am scaun zilnic? Lactatele constipă? Cafeaua accelerează tranzitul? E bună clisma? Medicii demontează cele mai frecvente mituri despre digestie.

1. E musai să ai scaun zilnic. FALS

Ce este normal la o persoană nu se aplică pentru toţi. Unii oameni au scaun de trei ori pe zi, alţii, de trei ori pe săptămână. “Deşi să mergi zilnic  la toaletă e fiziologic, se poate vorbi de consti­paţie doar atunci când aveţi mai puţin de trei scaune pe săptămână şi de constipaţie severă, atunci când nu aveţi scaun într-o săptămână”, spune Eduard Adamescu, nutriționist.

2. Constipaţia

duce la acumularea toxinelor în organism. FALS

 Mulţi oameni cred că, dacă sunt constipaţi, în organismul lor se acumulează toxine, care provoacă cancer. Acest lucru nu este susţinut ştiinţific.

3. Mai multe fibre elimină constipaţia. FALS

Consumând mai multe fibre, tranzitul intestinal este mai accelerat, însă constipaţia cronică semnalizează probleme mai grave: disfuncţii ale glandei tiroide, diabet, sindromul Parkinson sau atac cerebral. “În cazuri grave, poate indica un cancer colorectal. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni sau scaunul este însoţit

de sângerare, dureri abdominale sau pierdere în greutate bruscă, mergeţi la doctor”, este sfatul nutriţionistului.

4. Guma de mestecat şi lactatele constipă. ADEVĂRAT

Doar dacă aveţi intoleranţă la lactoză, lactatele vă pot constipa. “În rest, este un mit faptul că laptele şi brânzeturile constipă. Ele sunt neutre şi se absorb repede la nivel intestinal”, precizează medicul. Doar în cazuri rare, mai ales în rândul copiilor care înghit mai multe gume în timp scurt, se poate forma o masă care se poate bloca în tractul digestiv, încetinind tranzitul. Însă, cei mai

mulţi oameni elimină guma odată cu scaunul.

5. În călătorii, mi se dereglează tranzitul. ADEVĂRAT

Călătoriile schimbă rutina zilnică şi dieta. Dacă nu mai beţi suficientă apă, vă deshidrataţi. “Constipaţia se poate agrava dacă vă abţineţi în momentul în care simţiţi nevoia să mergeţi la toaletă, amânând până ajungeţi acasă. Pentru a evita aceste situaţii neplăcute, nu plecaţi imediat după ce aţi mâncat micul-dejun”, recomandă medicul.

6. Pastilele încheagă la stomac. ADEVĂRAT

Analgezicele, medicamentele pentru Parkinson, pentru reglarea tensiunii, dar mai ales

suplimentele cu calciu sau fier pot afecta tranzitul.

7. Prunele, cel mai bun laxativ. ADEVĂRAT

Prunele, în speciale cele uscate, sunt un remediu cunoscut contra constipaţiei. “Sunt doldora de fibre insolubile, exact ca-n laxative, dar şi fibre solubile, care reglează şi colesterolul”, adaugă medicul.

8. Cafeaua accelerează tranzitul. FALS

Cofeina stimulează muşchii tractului digestiv să se contracte şi, astfel, accelerează tranzitul. Pe de altă parte, cafeaua nu este recomandată. Fiind şi diuretică, “stoarce” apa din organism şi constipă. Acelaşi lucru e valabil pentru ceaiul negru, cola şi alcool.

9. Clisma rezolvă problema. FALS

Clisma este eficientă pe moment, dar nu previne şi nu tratează constipaţia. Mai mult, chiar duce la constipaţie în rândul vârstnicilor care le folosesc regulat. Clisma poate chiar leza colonul. Şi laxativele, folosite foarte mult timp, pot avea efecte secundare severe (tulburări digestive) şi nici nu-şi fac efectul imediat.

10. Sângele din scaun este ceva normal. FALS

Sângele din scaun ascunde de cele mai multe ori hemoroizi sau fisuri anale, însă poate apărea şi din cauza constipaţiei. Dacă are o culoare închisă, înseamnă că vine din tractul intestinal (hemoragii gastrointestinale).

Ultimele stiri

Parteneri