duminică, august 14, 2022

Coronarografia este o procedură invazivă, efectuată în sala de angiografie, prin care se vizualizează, în timp real, arterele inimii, numite artere coronare, cu ajutorul razelor X și a unei substanțe de contrast. Prin această modalitate se pot depista îngustări sau ocluzii ale vaselor și există posibilitatea tratamentului lor în acelați timp procedural.

Coronarografia este indicată de medic, după o evaluare prealabilă prin mai multe teste neinvazive, spre exemplu electrocardiogramă, ecografie, test de efort, CT cardiac, dar există și situații când este efectuată în urgență.

Te-ar mai interesa: Rugăciune specială către Sfânta Maria. Ce se întâm...

”În afara urgențelor (infarct miocardic, stop cardiac), cea mai frecventă indicație este reprezentată de angina pectorală (durerea in piept); mai poate fi indicată la pacienți ce necesită chirurgie cardiacă, cei cu defecte cardiace din naștere, insuficiență cardiacă,” explică dr. Simona Cozma, medic specialist cardiolog la spitalul de cardiologie ARES din Cluj Napoca .

Coronarografie – pregătirea înaintea intervenției

Este recomandat ca în ziua procedurii, pacientul să nu mănânce sau să bea și este necesară o evaluare de către medic a unor parametri, spre exemplu tensiune arterială, puls, funcția rinichilor, hemoglobina.

Te-ar mai interesa: Beneficiile foliei de aluminiu pentru sănătate. Li...

„De asemenea, medicul trebuie să cunoască toată schema de tratament și vă poate sfătui să nu luați, în dimineața respectivă, unele medicamente (anticoagulante, insulină, antidiabetice),” precizează medicul cardiolog.

Ce presupune și cât durează coronarografia

Investigația se efectuează de un medic cardiolog ce are pregătire specială pentru procedurile invazive, presupune anestezie locală, pacientul fiind treaz pe toata durata procedurii. Durata este variabilă, dar în general pregătirea și evaluarea în sine dureaza 30 de minute – 1 oră.

Te-ar mai interesa: Pietre care alungă energia negativă: „Regene...

”Se face puncție la nivelul unei artere (cel mai frecvent artera de la încheietura mâinii sau artera femurală din zona inghinală), se introduce o teacă de dimensiuni mici în artera repectivă, iar pe acea teacă se introduce un cateter care ulterior este avansat până în zona inimii, în locul în care își au originea arterele coronare.

În acest timp, în mod normal, pacientul nu simte durere sau cateterul în interiorul vasului. Se injectează o substanță de contrast în arterele coronare și cu ajutorul razelor X se vizualizează arterele din mai multe unghiuri prin rotirea unui aparat în jurul corpului. După ce au fost evaluate toate vasele, se comunică pe scurt rezultatul și pot fi necesare proceduri suplimentare, spre exemplu angioplastia (deschiderea unui vas îngustat sau înfundat),” explică dr. Simona Cozma.

Te-ar mai interesa: 4 motive care te împing la DIVORȚ: Nivelul scăzut ...

Coronarografie video


Recuperarea după coronarografie

După procedura de coronarografie, cel mai des, recuperarea este una ușoară, potrivit medicului cardiolog. Pacientul se poate ridica din pat imediat dacă puncția a fost efectuată la nivelul mâinii sau brațului, iar la cei cu puncție în zona inghinală se recomandă odihna la pat minim 4 ore. Este recomandată hidratarea corespunzătoare, iar medicamentele oprite înainte de procedură vor fi reluate doar la indicația medicului.

Te-ar mai interesa: Boala tăcută de care nici nu îți dai seama că poți...

Prețul unei coronarografii variază între 1800 și 3000 de lei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private