Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre drenajul limfatic

drenaj limfatic
Sursa foto: Shutterstock
masaj

Masajul de drenaj limfatic ameliorează umflăturile care apar atunci când un tratament medical sau o boală blochează sistemul limfatic. 

Masajul de drenaj limfatic presupune masarea ușoară a unor zone specifice ale corpului, pentru a ajuta limfa să se deplaseze către o zonă cu vase limfatice funcționale. În acest articol, îți explicăm ce este un drenaj limfatic, când este recomandat, cum se face, care sunt afecțiunile care pot beneficia de pe urma lui și nu numai.

La ce se folosește masajul de drenaj limfatic?

Drenajul limfatic este o formă delicată de masaj utilizată pentru a ameliora umflăturile dureroase din brațe și picioare cauzate de limfedem. Limfedemul afectează adesea persoanele care se recuperează în urma unei intervenții chirurgicale pentru cancer de sân.

 Limfedemul apare atunci când țesuturile rețin lichidul rămas după ce sistemul cardiovascular trimite sângele către țesuturi și organe. Acest lichid se numește limfă. În mod normal, sistemul limfatic colectează limfa și o returnează la inimă prin intermediul unei rețele de vase limfatice și ganglioni limfatici. Atunci când ceva perturbă procesul sistemului limfatic, limfa se adună în brațe și picioare, făcându-le să se umfle. Un terapeut poate folosi tehnici de masaj de drenaj limfatic pentru a muta limfa din țesuturi către ganglionii limfatici, ceea ce ameliorează inflamarea țesuturilor.

 Masajele de drenaj limfatic funcționează?

Încă nu se poate spune cu exactitate dacă drenajul limfatic ajută. Unele studii arată însă că persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, dar nu numai, au beneficiat de pe urma drenajului limfatic.

 Cum se face drenajul limfatic?

Un masaj de drenaj limfatic este un proces în doi pași:

  • curățarea: acest pas eliberează lichidul limfatic din țesuturi.
  • reabsorbția: această etapă mută fluidul limfatic către ganglionii limfatici.

 Există și alte modalități de a elimina lichidul limfatic din țesuturi. Unele persoane beneficiază de un proces mecanic. În acest proces, se aplică un manșon pe brațul sau piciorul umflat. Manșonul este atașat la o pompă pneumatică care pulsează și ajută limfa să se scurgă din țesuturi către ganglionii limfatici.

Care sunt afecțiunile care pot beneficia de drenajul limfatic?

Masajele de drenaj limfatic sunt adesea folosite pentru a ameliora limfedemul în urma unei intervenții chirurgicale pentru cancer de sân. Alte afecțiuni care beneficiază de masajele de drenaj limfatic sunt:

  • artrita reumatoidă: aceasta este o artrită în curs de desfășurare la nivelul articulațiilor, care provoacă dureri articulare, umflături și rigiditate.
  • fibromialgia: această afecțiune cauzează dureri cronice musculare și articulare.
  • insuficiența venoasă cronică: acest lucru se întâmplă atunci când venele picioarelor nu funcționează eficient, ceea ce face ca sângele să se întoarcă cu greu de la picioare la inimă.
  • lipedemul: acest lucru se întâmplă atunci când excesul de grăsime se acumulează în partea inferioară a corpului, blocând calea limfatică și provocând limfedemul.

 Există riscuri asociate drenajului limfatic?

În general, drenajul limfatic este un tratament sigur pentru ameliorarea limfedemului. Există însă anumite afecțiuni și circumstanțe în care masajul de drenaj limfatic nu este recomandat:

  • o afecțiune cardiacă.
  • insuficiență renală.
  • cheaguri de sânge.
  • o infecție.

 Solicită sfatul medicului dacă ești îngrijorat că sănătatea ta ar putea avea de suferit în urma drenajului limfatic. Este posibil să nu vezi rezultate imediate în urma drenajului limfatic. Dacă ai mai multe ședințe fără rezultat, consultă medicul cu privire la  tratamentele alternative.

 Ce se întâmplă dacă te simți rău după un drenaj limfatic?

Puțini oameni au reacții negative în urma drenajului limfatic. Totuși, unele persoane acuză dureri de cap, greață și oboseală. Când se întâmplă acest lucru, ar trebui întrebi medicul cum poți gestiona efectele secundare.

 Când se recomandă consultarea medicului?

Ar trebui consultat medicul dacă limfedemul în loc să se amelioreze pare că se agravează

 Limfedemul cauzează umflături și poate crește riscul de infecție. Este un rezultat nefericit și inconfortabil al unor tratamente pentru cancer și alte boli. Drenajul limfatic reprezintă o modalitate de a ușura simptomele limfedemului. Întreabă medicul dacă un drenaj limfatic ar putea fi de ajutor.

 Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

Cleveland Clinic, „Lymphatic drainage massage”: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments

Medical News Today, „How to perform a lymphatic drainage massage”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324518

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.