Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre infertilitatea secundară și cauzele acesteia

Din cuprinsul articolului

Despre infertilitate secundară. Ai conceput o dată, ai un copil (sau mai mulți!) și îți mai dorești încă unul. Și totuși nu mai reușești să rămâi însărcinată, în ciuda tuturor… eforturilor.

Ce ți se întâmplă se numește infertilitate secundară și nu, nu ești singura căreia i se întâmplă asta! Iar ceea ce simți te prinde cu garda jos: tristețe, lipsă de speranță, frustrare, vinovăție și mai ales confuzie. „De ce acum nu mai pot rămâne însărcinată dacă am putut avea copil/copii ?!”

”Există așadar două tipuri de infertilitate: primară și secundară. Infertilitatea primară reprezinta imposibilitatea de a rămâne însărcinată, de obicei după un an de raporturi sexuale regulate și neprotejate (sau șase luni, pentru femeile cu vârste peste 35 de ani). Infertilitate secundară, în schimb, este incapacitatea de a mai concepe după ce s-a reușit obținerea a cel puțin unei sarcini în trecut,” a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

La fel ca infertilitatea primară, infertilitatea secundară poate apărea din cauza unei probleme în orice moment al procesului natural necesar pentru a rămâne însărcinată. Pentru că, da, fertilitatea se poate schimba chiar și după nașterea unui copil. Atât cea feminină cât și cea masculină.

Cinci cauze de infertilitate secundară

Infertilitatea primară și cea secundară au adesea aceleași cauze. Medicul ginecolog le-a explicat pe pe cele cinci cele mai frecvente.

1. Vârsta

Este un subiect delicat, dar nu poate fi ocolit. Vârsta joacă un rol în fertilitate. Din punct de vedere biologic, fertilitatea atinge un vârf în jurul vârstei de 20 de ani pentru femei și începe să scadă după 30 de ani, cu o reducere semnificativă până la 40 de ani. Acest lucru nu înseamnă că o sarcină reușită nu poate avea loc la vârste materne mai avansate. Doar că ar putea dura mai mult timp sau ar putea fi mai dificilă.

2. Tulburările de ovulație

Pentru cele mai multe cazuri de infertilitate feminină, vinovate sunt tulburările de ovulație: 40% dintre femeile cu infertilitate nu ovulează în mod constant. Problemele de ovulație pot fi cauzate de mai multe afecțiuni și factori, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană primară, scăderea producției de ovule legată de îmbătrânire, tulburările tiroidiene sau alte tulburări endocrine care afectează producția de hormoni, unii factori legați de stilul de viață (greutatea, alimentația, abuzul de alcool sau de droguri).

3. Problemele cu uterul sau trompele uterine

Problemele structurale pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. De exemplu, dacă există un blocaj în trompele uterine, este posibil ca spermatozoizii și ovulele să nu se poată întâlni. De asemenea, uterul poate avea un defect structural sau tisular care împiedică implantarea. Afecțiunile specifice care afectează trompele uterine sau uterul sunt endometrioza, fibroamele uterine sau polipii uterini, cicatricile uterine sau anomaliile formei uterului.
Infertilitatea secundară din cauza endometriozei poate rezulta după o operație cezariană sau o intervenție chirurgicală uterină, când celulele uterine pot fi deplasate.

4. Cicatrizarea prin cezariană

Dacă ai avut o naștere prin cezariană este posibil să ai cicatrici la nivelul uterului, numite istmocele. Un istmocel poate duce la o inflamație în uter care afectează implantarea.

5. Infecțiile

Infecțiile (inclusiv cele cu transmitere sexuală) pot provoca boala inflamatorie pelvină. Aceasta poate duce la cicatrizarea și blocarea trompelor uterine. O infecție cu virusul papiloma uman (HPV) și tratamentele sale, poate să afecteze mucusul cervical și să scadă și fertilitatea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel