Sari la conținut

Ce venituri contează la recalcularea pensiei. Lista detaliată a fost publicată

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Ce venituri contează la recalcularea pensiei. Autoritățile au anunțat modificări semnificative în modul de calcul al pensiilor, ceea ce ar putea influența veniturile pensionarilor din România.

Începând din luna septembrie a acestui an, conform noii legi a pensiilor, punctul de pensie va fi înlocuit cu un nou sistem, denumit punctul de referință. Această schimbare ar putea aduce ajustări în veniturile pensionarilor, care speră la o creștere a pensiilor acordate de stat.

Veniturile luate în calcul pentru recalcularea pensiilor

Pensiile stabilite conform legislației anterioare vor fi recalculate. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat lista veniturilor care vor fi considerate în recalcularea sau restabilirea pensiilor, conform Legii 360/2023.

CNPP a împărțit veniturile luate în calcul în două categorii: veniturile permanente și veniturile nepermanente.

Veniturile permanente includ:

– Sporul de vechime în muncă, alte sporuri, indemnizații și majorări ale retribuției tarifare conform Legii nr. 57/1974,
– Sporuri acordate de ministere conform legislației în vigoare în diverse perioade, incluse în statele de plată și pentru care s-au plătit contribuțiile sociale,
– Sporuri cu caracter permanent conform Legii nr. 49/1992,
– Alte sporuri permanente.

Veniturile nepermanente vor fi luate în calcul doar dacă sunt dovedite prin adeverințe, conform modelului prezentat în Anexa 6 a Legii 360/2023. Acestea includ:

– Formele de retribuire pe bază de acord, bucata, regie sau timp, tarife sau cote procentuale,
– Premiile anuale și premiile acordate pe parcursul anului pentru realizări deosebite,
– Recompense limitate pentru anumite sectoare de activitate,
– Al treisprezecelea salariu,
– Retribuirea pentru ore suplimentare efectuate peste programul normal de lucru,
– Sporul pentru personalul didactic implicat în îndrumarea practică și perfecționarea specială a învățătorilor și educatorilor,
– Indemnizațiile pentru muncă nenormată,
– Alte sporuri nepermanente pentru care s-au plătit contribuțiile sociale.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel